SONDAJ. PSD și AUR cresc spectaculos, PNL și USRPLUS se prăbușesc la vot

SONDAJ. PSD și AUR cresc spectaculos, PNL și USRPLUS se prăbușesc la vot

iulie 28, 2021 0

Un sondaj de opinie realizat de INSOMAR arată schimbări spectaculoase în opțiunile românilor privind partidele politice.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoarea ar fi alegeri parlamentare, cu ce partid politic ați vota?”, PSD și AUR apar cu creșteri mari față de alegerile de la finele anului trecut, în timp pe PNL și USRPLUS, principalele partide ale coaliției aflate acum la putere prin Cabinetul Florin Cîțu, scad masiv în intențiile de vot.

PSD          38,06%

PNL          15,05%

USRPLUS 11,07%

UDMR       5,05%

AUR          14,95%

Alt partid  15,83%

Prin comparație, PSD a obținut în alegerile din decembrie 2020 un scor mult mai slab decât cota de mai sus: 28,9%. Iar AUR a ajuns la aproape 15% acum de la 9% cât a obținut în ultimul scrutin parlamentar.

În ultimul timp din cauza disputelor şi a viziunilor diferite din cadrul coaliţiei de guvernare pentru rezolvarea unor probleme de interes naţional, încrederea cetăţenilor s-a diminuat în ce priveşte executivul. În acelaşi timp PNL şi USR PLUS au de gestionat propriile lupte interne ce se desfăşoară pe toate fronturile ce privesc preluarea şefiei partidului.

Prăbușirea încrederii în actuala coaliție aflată la putere este explicată tocmai de aceste bătălii interne pentru putere, din PNL și USRPLUS.

Astfel, la întrebarea ”Credeţi că membrii coaliţiei de guvernare sunt mai degrabă preocupaţi de rezolvarea problemelor lor interne decât rezolvarea problemelor ce ţin de buna guvernare?”, răspunsurile sunt fără echivoc:

DA  66,80%

NU  28,93%

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă.

Validarea eşantionului s-a realizat pe baza ultimilor date INS.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.