VIDEO. Spania, DA, grațiere – NU! Protest al Opoziției față de intenția Guvernului Sanchez de a-i ierta pe liderii independentiști catalani

VIDEO. Spania, DA, grațiere – NU! Protest al Opoziției față de intenția Guvernului Sanchez de a-i ierta pe liderii independentiști catalani

iunie 13, 2021 0

Aproximativ 25.000 de persoane, potrivit Poliției Naționale, se manifestă duminica aceasta în Plaza Colón, din Madrid pentru a arăta respingerea unei importante părți a societății spaniole a grațierii politicienilor catalani condamnați pentru referendumul ilegal privind independența regiunii Catalunya, din 1 octombrie 2017.

La concentrarea de astăzi, convocată de platforma Union 78, au participat liderii formațiunilor de Opoziție, de la Partidul Popular (PP, centru-dreapta), Vox (extrema dreaptă) și Ciudadanos (centru).

Isabel Díaz Ayuso, președintele Comunității Madrid, i s-a adresat suveranului Felipe al VI-lea: „Regele va semna aceste grațieri? Vor face din el un complice”, a spus șefa guvernului din regiunea Madrid.

Șefa PP din regiunea Madrid a scris pe Twitter:

”Pentru unitatea Spaniei, Constituția, suveranitatea tuturor spaniolilor și rolul Justiției, al Regelui și al Forțelor și Corpurilor de Securitate.”

Santiago Abascal, liderul Vox, a spus: „Fotografia care îi jenează pe toți spaniolii este cea a guvernului națiunii fotografiat la guvernare și susținut la putere cu ajutorul dușmanilor Spaniei, ai ordinii și libertăților constituționale”.

Liderul partidului de extremă dreapta a scris, pe contul său de Twitter, după ce a citit manifestul împotriva grațierilor către liderii procesului: „Vă mulțumim pentru dragostea voastră. Astăzi cu toții împreună deasupra acronimelor. Felicitări Rosa Díez pentru apel”.

Pablo Casado, președintele PP, i-a transmis premierului, Pedro Sánchez, „să nu vândă unitatea și suveranitatea națională pentru o mână de voturi”.

Liderul PP a cerut „coerență” și „demnitate” de la șeful executivului, Pedro Sánchez, după refuzul acestuia, în trecut, de a acorda grațiere din motive „politice” și l-a provocat să „se uite la fața” spaniolilor și să le explice de ce vrea să „vândă ”unitatea Spaniei pentru a rămâne în Palatul de la Moncloa (sediul Guvernului spaniol).

Spania – DA, grațierea – NU! Acesta a fost mesajul lui Pablo Casado, liderul principalului partid din Opoziție.

Sanchez, din Argentina, cere spaniolilor să aibă încredere în Guvernu

Pedro Sanchez, premierul spaniol, și Pere Aragones, liderul guvernului regional din Barcelona

Premierul Pedro Sánchez a cerut astăzi cetățenilor catalani și spanioli să aibă „înțelegere și mărinimie” în fața posibilelor grațieri pe care Guvernul le poate acorda condamnaților „procesului” de independență.

Sanchez a salutat public scrisoarea fostului vicepreședinte catalan, Oriol Junqueras, aflat la închisoare, pentru că este un pas în „favoarea concordiei”.

Junqueras declarase din spatiile gratiilor că ”o cale unilaterală” pentru independența Catalunyei nu mai este posibilă, sugerând că destinul desprinderii Catalunyei de Spania trebuie negociat cu Spania.

Liderii radicali catalani s-au delimitat de Junqueras după această scrisoare considerată acum ”binevenită” de premierul Sanchez – cel care are în mână grațierea lui Junqueras și a tuturor liderilor catalani implicați în operațiunea ilegală de secesiune de acum aproape trei ani și jumătate.

Sánchez a spus că înțelege că cetățenii pot avea obiecții la „posibilitatea” acestei măsuri de grațiere pe care Guvernul Spaniei o poate adopta, mai ales având în vedere evenimentele care au avut loc în 2017, cu legile privind secesiunea Catalunyei, referendumul ilegal și declarația de independență.

Sanchez, care a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă cu președintele argentinian, la Buenos Aires, unde se află în vizită oficială, a folosit astfel același argument pe care l-a subliniat ieri purtătorul de cuvânt al guvernului María Jesús Montero, care a spus și ea că a înțeles obiecțiile cetățenilor, dar a cerut încredere în Guvern.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.