Spania ridică salariul minim la 1.000 de euro, pentru a compensa efectele crizei multiple

Spania ridică salariul minim la 1.000 de euro, pentru a compensa efectele crizei multiple

februarie 9, 2022 0

Guvernul Sanchez va ridica salariul minim în Spania la 1.000 de euro, de la 964 de euro în prezent, retroactiv, de la 1 ianuarie 2022.

Vicepremierul și ministrul Muncii, Yolanda Díaz, a declarat că Spania renunță la anomalia salariilor mici (a „Spaniei împotriva Europei”) și ajută astfel la creșterea salariilor în general. Modelul economic trebuie să concureze pe productivitate, nu pe salarii mici, a explicat ea.

Díaz a ridiculizat avertismentele făcute de instituții precum Banca Spaniei cu privire la impactul majorării asupra celor mai vulnerabile locuri de muncă.

Ea a făcut anunțul flancată de Unai Sordo și Pepe Álvarez, secretari generali ai marilor confederații sindicale CCOO și UGT, care au avertizat deja că nu vor accepta o creștere a salariului minim la o sumă mai mică de 1.000 de euro.

Angajatorii, în schimb, au indicat deja ieri că refuză să susțină această creștere din cauza creșterii generale a costurilor suferite de companii.

Patronatele CEOE și Cepyme au luat ieri această decizie într-un comitet executiv extraordinar convocat din cauza grabei cu care Guvernul a procesat actualizarea salariului minim în 2022. Odată convenită poziția asupra reformei muncii, oamenii de afaceri s-au distanțat de Díaz.

„Dialogul social este sănătos și este un exemplu în lume, este un far la care se uită mulți actori”, a replicat Díaz, afirmând că de efectele reformei muncii beneficiază deja lucrătorii spanioli din sectoare precum agricultura sau ”autonomos” (lucrătorii independenți), al căror număr a crescut, potrivit ministrei Muncii.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.