Țara care aprobă un medicament anti-COVID ce funcționează ca un vaccin, fără să fie vaccin

Țara care aprobă un medicament anti-COVID ce funcționează ca un vaccin, fără să fie vaccin

februarie 9, 2022 0

Noile tratamente împotriva Covid, dincolo de vaccinuri, încep să sosească unul după altul. Cel mai recent se numește Evusheld, este de la compania farmaceutică AstraZeneca și este singurul medicament care ar funcționa ca vaccin fără a fi însă vaccin, pentru că este conceput pentru a preveni contagiunea.

Este primul medicament împotriva acestui virus pandemic care ar preveni infectarea.

Nu se ia ca o pastilă, așa că administrarea nu este la fel de ușoară ca antiviralele Pfizer, dar nu necesită o perfuzie intravenoasă ca și alte medicamente similare.

O injecție intramusculară este suficientă pentru a obține protecție de la 6 până la 12 luni împotriva covid-19, după o singură administrare, conform informațiilor furnizate de compania farmaceutică.

Pacienți cu transplant, pacienți cu leucemie…

Comisia de Sănătate Publică a aprobat utilizarea restricționată, printre alte motive, din cauza prețului ridicat. Noul tratament va fi rezervat adulților cu imunosupresie severă și cu risc mare de îmbolnăvire, pacienți cărora vaccinurile nu le oferă protecția necesară.

Potrivit Ministerului Sănătății, acesta va fi utilizat pentru „persoanele în vârstă de 18 ani sau peste cu imunosupresie severă care nu răspund la vaccinare și cele care o au contraindicată și care, în plus, prezintă un risc foarte mare de a dezvolta o boală gravă după o infecție.cu SARS-CoV-2”. Printre ei, primitorii de transplant, persoane cu leucemie sau limfoame sau cu un tratament care previne generarea imunitatii fata de antigenul injectat odată cu vaccinurile.

Nu este primul anticorp monoclonal autorizat în Spania împotriva Covid, dar este primul preventiv.

Companiile farmaceutice Roche și GSK au anticorpi monoclonali similari, deși aceștia pot fi utilizați doar la persoanele care sunt deja infectate și la care infecția a fost dovedită cu un test pozitiv. Obiectivul, ca și la antiviralele aprobate, este acela de a preveni complicarea bolii și necesitatea internarii într-o terapie intensivă, nu de a o preveni.

Anticorpii folosiți de AstraZeneca au fost descoperiți la Centrul Medical al Universității Vanderbilt (SUA), din celule B clonate de la pacienți aflați în convalescență Covid.

Ulterior, AstraZeneca a obținut licența și le-a îmbunătățit, pentru a le crește timpul de protecție. Obiectivul său este de a neutraliza virusul și de a-l împiedica să pătrundă în celule, să se replice și să provoace o infecție.

Ministerul Sănătății a semnat un acord de utilizare temporară care va permite utilizarea acestuia pe toată durata lunii februarie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde doar pentru utilizare în caz de urgență până la sfârșitul termenelor de evaluare. Medicamentul are, de asemenea, permisiunea FDA, Agenția Americană pentru Medicamente, pentru populațiile vulnerabile.

Novavax, vaccinul fabricat în Galicia

Pe de altă parte, Comisia de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății a dat undă verde utilizării Novavax, primul vaccin dezvoltat cu proteine ​​împotriva virusului, care folosește o tehnologie bazată pe nanoparticule, diferită de tehnologia Pfizer și Moderna. (mesager ARN) și AstraZeneca și Janssen (adenovirus).

Cei care se tem de primele vaccinuri împotriva Covid vor avea acum o nouă oportunitate de a se proteja.

Actualizarea strategiei de vaccinare a inclus aplicarea acestui nou vaccin pentru persoanele care încă nu au putut fi vaccinate în acești doi ani de pandemie sau care au suferit o reacție alergică la oricare dintre componentele vaccinurilor disponibile.

Medicamentul produs de Novavax (Novaxovid) va fi utilizat și în cazurile în care se decide prin indicație medicală. Poate fi și o resursă ca doză de rapel, ca atunci când vaccinul spaniol din laboratorul Hipra va fi autorizat.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.