”Spania – un model de suflet european”. Ursula von der Leyen laudă Madridul pentru primirea refugiaților afgani

”Spania – un model de suflet european”. Ursula von der Leyen laudă Madridul pentru primirea refugiaților afgani

august 22, 2021 0

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, au mulțumit sâmbătă premierului Pedro Sánchez, pentru primirea temporară a refugiaților afgani care au lucrat pentru instituțiile europene, într-o tabără militară la bază din Torrejón de Ardoz, pentru mutarea lor ulterioară în alte țări ale UE.

„În vremuri de nevoie, Spania a dat dovadă de umanitate și a dat dovadă de un mare sentiment de solidaritate. Este un bun exemplu al sufletului european cel mai bun, a spus Von der Leyen după o vizită la baza de facilități, aflată la aproximativ 30 de kilometri de capitala Madrid, unde a participat și Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Președintele Consiliului European a salutat, într-o conferință de presă comună ținută în hangarul unde sosesc solicitanții de azil, „decizia imediată” a Spaniei de a organiza o tabără de primire temporară. Operațiunea este o demonstrație a „demnității europene” și a principiilor „solidarității și apărării drepturilor omului”, a spus el.

Spania este „o națiune mândră de această sarcină de a distribui solidaritatea de la statele membre”, a spus Sánchez, potrivit El Pais.

Premierul socialist a asigurat că, după 20 de ani de prezență a trupelor în țara din Asia Centrală, „Afganistanul nu este un loc străin”, declarând că speră ca „sămânța educației în libertate, în valori și în principii” să înflorească în Spania și pe tărâm european.

Prioritatea absolută a liderilor europeni este evacuarea numărului maxim posibil de personal care a lucrat pentru Uniunea Europeană și familiile acestora, care sunt expuși riscului de represalii serioase din partea miliției fundamentaliste.

De asemenea, vor să protejeze jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și, mai presus de toate, femeile. Pentru a garanta sosirea lor pe aeroportul din Kabul, Europa menține „contacte operaționale” cu talibanii.

„Este întotdeauna bine să vorbești, dacă poți salva vieți”, a spus președinta Comisiei Europene, care a subliniat totuși: „Nu există discuții politice cu talibanii, nu există recunoaștere politică”.

Europa este atentă la informațiile „despre negocierile pentru un guvern incluziv și că drepturile femeilor vor fi respectate în cadrul islamului, indiferent ce înseamnă acest lucru”, a comentat sceptic șefa Comisiei despre mesajele de deschidere aparentă. „Vom judeca talibanii prin acțiunile lor, nu prin cuvintele lor”, a adăugat el.

Pe lângă cei care încearcă să părăsească orașul Kabul, există 3,6 milioane de persoane strămutate intern, dintre care 80% sunt femei. Comisia s-a angajat să sprijine în continuare ONG-urile la fața locului și a anunțat că va mări finanțarea la 57 de milioane de euro până în 2021.

Dar ajutorul de dezvoltare de 1 miliard de euro pe care îl primește țara este supus condițiilor, inclusiv respectarea drepturilor omului, a minorităților și femei. „Niciun euro nu poate merge către un guvern care le refuză femeilor și fetelor drepturile și libertățile”, a avertizat ea.

Von der Leyen a făcut apel la cei 27 să își mărească cota de refugiați și să „vină în mod colectiv în ajutorul celor care au nevoie de protecție”. „Comisia este pregătită să sprijine financiar, în această misiune”, a continuat el.

Spania a instalat săptămâna aceasta la aerodromul Torrejón un centru de recepție pentru colaboratorii afgani ai instituțiilor europene și familiile acestora, cu o capacitate de 800 de persoane, care după ce au petrecut maximum 72 de ore în tabără, intră în sistemul de recepție spaniol sau sunt mutați în alte țări ale UE. Până la vizita liderilor europeni sosiseră peste 200 de afgani.

„Acest hub european reprezintă valorile și principiile UE: unitate și solidaritate. Unitatea de a răspunde tuturor statelor. Și solidaritatea cu cei care suferă cel mai mult în această criză și cu care avem un angajament ”, a spus Sánchez.

Potrivit premierului spaniol, noii veniți petrec în medie una sau două zile în bază, apoi călătoresc către destinații permanente. „Au existat deja redistribuții către Danemarca și țările baltice”, a spus el.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.