Stare de urgenţă democratică: tăiaţi-le netul lui Cîţu şi Caramitru

Stare de urgenţă democratică: tăiaţi-le netul lui Cîţu şi Caramitru

martie 20, 2020 0

Sub masca de „centru-dreapta”, „liberal-europenist” etc. se scund deja tradiţional sute de figuri antidemocratice de-a dreptul. Modul lor de gândire este antidemocratic în numele democraţiei. Avem patrioţi cui contracte la deocncentrate şi firme de stat, libertarieni care s-au văzut la stat, fantaşti cu inflexiiuni fasciste, rasişti, naţionalişti de ziua a 14-a. Toţi sunt adăpostiţi cu grijă în partide tradiţionale.

Deci asta nu e neapărat ceva nou. Unii aveau facebookul pe mână, alţii maşinăriile de partid, alţii populisme ieftine cu care câştigă voturi. Însă unii au pe mână starea de urgenţă decretată de preşedinte. Şi de aici nu mai e o joacă. e ceva de o gravitate maximă care trebuie combătut imediat. Combătut de cine? Da, nu prea ai cu cine.

Acest caz grav este Florin Cîţu, fost posibil-premier, actualmente ministru de finanţe. Iată ce spune într-un filmuleţ pe facebook, făcut probabil în carnatină, culmea, şi având în spate un tablou ce aduce a reproducere după Banksy, un artist specializat în denunţul abuzului de putere finanţist, rasist etc.

Dacă eşti PSD-ist, simpatizant, urăşti PNL-ul, îţi spun foarte clar, nu mai merge în emisiuni, în special la televiziunile prietene să induci panică în societate, să critici orice măsură a acestui guvern!  Românii nu sunt proşti, românii ştiu ce faci, românii îşi dau seama că în timp ce acest guvern munceşte, tu îţi faci campanie electorală. Nu este nicio diferenţă între tine şi cei care nu respectă regimul stării de urgenţă. Dacă nici acum nu îţi dai seama...”

Câţu are nevoie de urgentă carantină de democraţie. Închis eventual într-o şcoală de gimnaziu cu Caramitru jr. şi alte arătări ale dreptei „noi” şi puşi să repete principii de bază la „educaţie civică”.

De ce e grav? de ce fac atâta tam-tam? Că doar în creierele simple de acest tip treaba a fost mereu simplă: m-ai criticat? eşti pesedist, muie. Nu, acum e mai periculos, şi e cu armele puterii pe masă: m-ai criticat? eşti şi pesedist, dar eşti şi pasibil de puşcărie. Asta înseamnă pasajul ăsta: „Nu este nicio diferenţă între tine şi cei care nu respectă regimul stării de urgenţă.” Când zici asta ameninţi cu procurori cu penalul. Foloseşti starea de urgenţă să ameninţi din Guvern, cu nesimţire antiliberală, antidemocratică, pe oricine vă critică măsurile (altfel, de toată jena, în zonă economică, înjurate mai ales de electori liberali de-ai voştri), să ameninţi cu închisoarea, cu penalul, cu poliţistul, cu tot ce mai ai tu prin subordine. Vom vedea ONG-uri ziarişti să sară? M-aş mira.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.