STUDIU. Cum se va transforma COVID într-o simplă răceală și cum vaccinurile ARN ajută împotriva tuturor tulpinilor SARS-CoV-2

STUDIU. Cum se va transforma COVID într-o simplă răceală și cum vaccinurile ARN ajută împotriva tuturor tulpinilor SARS-CoV-2

martie 12, 2021 4

Această pandemie ar fi fost mult mai cumplită fără cel mai mare aliat al omenirii în înfrângerea coronavirusului: sistemul imunitar. Datorită lui, mortalitatea pandemiei este mult mai mică decât ar putea fi, chiar și la persoanele în vârstă.

Vaccinurile, cealaltă mare armă a noastră, nu sunt altceva decât un instrument pentru a trezi sistemul imunitar și a-l învăța să detecteze și să distrugă coronavirusul oriunde s-ar ascunde.

Un nou studiu tocmai a adus vești bune despre eficacitatea imunitară atât a persoanelor care au avut deja o infecție, cât și a celor care au primit vaccinul ARN mesager – Pfizer și Moderna.

Lucrarea, condusă de cercetătorii de la centrul de vaccin La Jolla, din Statele Unite, arată că sistemul imunitar al acestor persoane generează diferite tipuri de celule albe din sânge care sunt capabile să neutralizeze cele mai îngrijorătoare variante ale coronavirusului: britanică, sud-africană, braziliană și noua versiune detectată în California.

Studiile menționate anterior s-au concentrat asupra studierii anticorpilor, care sunt doar una dintre numeroasele molecule și celule pe care sistemul imunitar le are pentru a opri o infecție sau pentru a curăța corpul de viruși, relatează El Pais.

Lucrarea celor din La Jolla se concentrează pe două active ale sistemului imunitar, care sunt cruciale pentru ca organismul să orchestreze o apărare completă.

Acestea sunt două tipuri de celule albe din sânge numite CD4 + și CD8 +.

Prima nu servește atât pentru a combate virusul direct, cât pentru a comanda altor unități ale sistemului imunitar să producă anticorpi. De asemenea, recrutează limfocite citotoxice capabile să identifice și să distrugă celulele deja infectate.

Al doilea tip de celule albe din sânge analizate produce molecule antivirale care dezactivează agentul patogen și pot, de asemenea, distruge celulele infectate.

Prezența acestor celule în organism implică faptul că persoana a dezvoltat un răspuns imun complet împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2.

Studiul, încă preliminar, a analizat nivelurile acestor două tipuri de celule albe din sânge la 11 persoane care au fost infectate cu coronavirus între iulie și octombrie 2020 – înainte de a circula noile variante – și la 19 persoane care au primit vaccinuri ARN.

Rezultatele arată că aceste celule albe din sânge pot neutraliza cu mare eficacitate virusul „clasic” și cele patru noi variante.

„Aceste date sunt vești foarte bune”, rezumă Alba Grifoni, coautor al studiului.

„Limfocitele recunosc atât variantele vechi, cât și cele noi. Aceasta înseamnă că, deși nu vă împiedică să fiți infectat cu SARS-CoV-2, este plauzibil că vă vor salva de la suferința unui covid sever”, subliniază specialista.

Aceeași echipă a demonstrat deja că imunitatea dobândită după o infecție durează cel puțin opt luni și probabil ani.

De asemenea, au scos la lumină cazuri de pacienți care, deși aveau un defect genetic care îi împiedica să producă anticorpi, sufereau infecții foarte ușoare datorită faptului că imunitatea lor celulară funcționa perfect.

Rezultatele acestei lucrări sunt compatibile cu viitorul prezis pentru acest coronavirus: că pe măsură ce mai multe persoane sunt imunizate fie prin infecție, fie prin vaccinare, coronavirusul se va transforma treptat într-o răceală ușoară, așa cum se întâmplă cu alți viruși din această familie.

Acest lucru poate obliga la actualizarea vaccinurilor din când în când, așa cum se întâmplă deja cu gripa.

Autorii lucrării sugerează că ar putea fi necesar să se creeze noi versiuni ale vaccinului care să includă mai multe antigene – fragmente de virus pentru a antrena sistemul imunitar – și nu doar proteina S, folosită de coronavirus pentru a intra în celule, care acumulează mai multe mutații potențial periculoase.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.