STUDIU. Modifică paracetamolul creierul fătului? Medicamentul în timpul sarcinii, asociat cu simptome de autism la copii

STUDIU. Modifică paracetamolul creierul fătului? Medicamentul în timpul sarcinii, asociat cu simptome de autism la copii

mai 28, 2021 0

Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente analgezice și unul dintre puținele permise pentru utilizare în timpul sarcinii. Nu este surprinzător când se estimează că, în țările dezvoltate, o femeie însărcinată din două folosește acest produs farmaceutic.

Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe studii au legat expunerea prenatală la acest medicament de tulburări neurocomportamentale. Cel mai recent lucru în acest sens este publicat vinerea aceasta în Jurnalul European de Epidemiologie.

Aceasta este o lucrare semnată de cercetători de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) care asociază expunerea prenatală la paracetamol cu ​​un risc crescut de a dezvolta simptome de tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate (ADHD) sau tulburări ale spectrului autismului (TSA).

Studiul epidemiologic colectează date de la peste 70.000 de copii din șase țări europene (Regatul Unit, Danemarca, Olanda, Italia, Grecia și Spania), relatează El Mundo.

Jordi Sunyer (ISGlobal)

Autorii au verificat informațiile disponibile cu privire la expunerea lor la paracetamol (prenatal sau în primele sale zile) și prezența ulterioară a simptomelor de TSA sau ADHD.

În această abordare, studiul a constatat că cei care au fost expuși „in utero” la paracetamol (numit și acetaminofen) au fost cu 19% mai predispuși la apariția simptomelor ASD și cu 21% mai predispuși la apariția ADHD.

Cu toate acestea, autorii subliniază că rezultatele nu înseamnă că acest analgezic trebuie oprit în timpul sarcinii, dacă este necesar, ci că trebuie luate măsuri de precauție și un consum limitat al acestuia.

„Luând în considerare toate dovezile privind utilizarea acetaminofenului și neurodezvoltării, suntem de acord cu recomandările de mai sus, afirmând că, deși acetaminofenul nu trebuie retras la femeile gravide sau la copii, acesta trebuie utilizat numai atunci când este necesar.”, explică Jordi Sunyer, cercetător la ISGlobal.

Pe de altă parte, deși cifrele arată o relație între medicament și afecțiunea medicală, motivele rămân în mare parte necunoscute.

Sílvia Alemany

„Mecanismele precise care explică aceste asocieri nu sunt cunoscute, dar este plauzibil ca, la nivel biologic, expunerea la paracetamol în primele etape ale vieții poate modifica dezvoltarea creierului; unele mecanisme includ modificări ale factorilor neurotrofici, o familie foarte importantă de proteine, relevante pentru neurodezvoltare”, explică Sílvia Alemany, primul autor al studiului.

„Ar putea contribui, de asemenea, la stresul oxidativ, care este un mecanism care a fost legat de TSA și ADHD.”

Studiile anterioare fuseseră deja interesate de această întrebare, deși mai mulți dintre autorii lor primiseră critici pentru metodologia lor și pentru dificultatea de a stabili o relație cauză-efect între expunerea la paracetamol și simptome.

De aceea, cercetătorii de la centrul catalan au depus eforturi pentru a armoniza evaluarea simptomelor ADHD și TSA și definiția expunerii la paracetamol.

„Eșantionul este mare și include mai multe țări europene. În plus, am folosit aceleași criterii pentru toate grupurile studiate, reducând astfel eterogenitatea care a făcut studiile anterioare dificile”, explică Alemany.

În februarie 2014, revista JAMA Pediatrics a publicat cercetări efectuate în Danemarca, care au stabilit un risc cu 29% mai mare de a avea nevoie de medicamente pentru tratamentul ADHD în timpul copilăriei, la sugarii expuși la paracetamol, și o șansă cu 13% mai mare de a prezenta comportamente asemănătoare ADHD la vârsta de șapte ani.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.