Studiu: risc de deces de ȘASE ori mai mare la cei care au avut COVID. Femeile, mai expuse
Un nou studiu alertează în legătură cu viitorul „incert” al pacienţilor bolnavi de COVID-19 care au supravieţuit bolii.
Principala concluzie este că majoritatea celor care au trecut prin spital în urma infectării cu coronavirus au simptome neurologice, care conduc, inevitabil, la un risc ridicat de deces după boală, potrivit realitatea.net.
Pacienţii cu COVID-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de şase ori mai mare de deces.
Simptomele neurologice cresc riscul de deces
Studiul, deși cu rezultate încă provizorii, a stabilit că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome sau chiar afecțiuni neurologice, care merg de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces.
„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces”, arată concluziile unui studiu internaţional publicat de revista medicală JAMA Network Open, potrivit Agerpres.
Concluziile actualului studiu se alătură celor care au confirmat că 60% dintre cei care au avut COVID-19 forme medii sau severe se confruntă după ce sunt declarați vindecați cu numeroase sechele, în special cu simptome ale infectării și la 6 luni după ce s-au externat: 1 din 6 bolnavi au avut cel puțin un simptom.
Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, pe termen lung, din cauza COVID.
Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul.
„După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie să învăţam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit”, a spus ea.