STUDIU. Vaccinul AstraZeneca are 92% eficiență împotriva tulpinei indiene a noului coronavirus
Noi dovezi din practica clinică și din viața reală colectate de organismul de sănătate publică din Marea Britanie, Public Health England (PHE), au arătat că vaccinul Covra-19 al Astrazeneca oferă niveluri ridicate de protecție împotriva variantei Delta, cunoscută anterior ca indiană, doar obligatoriu după administrarea celei de-a doua doze, relatează El Mundo.
Mai exact, rezultatele, care au analizat peste 14.000 de cazuri ale variantei Delta în perioada 12 aprilie – 4 iunie, arată că cele două doze de vaccin Astrazeneca sunt eficiente împotriva spitalizărilor cauzate de varianta indiană cu 92% și fără niciun caz de deces.
În această analiză, vaccinul a arătat, de asemenea, un nivel ridicat de eficacitate împotriva variantei Alpha, numită și Kent, cu o reducere de 86% a spitalizărilor și nu au fost raportate decese.
Datele privind eficacitatea împotriva formelor severe de boală și internările sunt asociate cu răspunsul imunitar celular puternic (celule T) ale vaccinului AstraZeneca, după a doua doză și sunt corelate cu o protecție ridicată și de lungă durată.
Varianta Delta, între 2% și 4% incidență în Franța
Varianta Delta a virusului descoperită pentru prima dată în India – despre care experții estimează că este mai infecțioasă decât alte variante – reprezintă în prezent între 2 și 4% din cazurile confirmate în Franța, relatează Reuters citând declarațiile ministrului sănătății francez, Olivier Veran.
Veran a adăugat că acest lucru înseamnă că Franța înregistrează între 50 și 150 de cazuri pe zi a variantei Delta a coronavirusului, subliniind importanța măsurilor de protocol sanitar și a vaccinării, pentru a menține virusul la distanță.
„Suntem în curs de a zdrobi virusul și de a zdrobi pandemia și nu trebuie să lăsăm în niciun caz să prevaleze varianta indiană pentru a provoca un alt val de pandemie”, a declarat Veran reporterilor la un centru de vaccinare din Paris.
Premierul britanic Boris Johnson și-a amânat cu o lună planurile de a ridica cele mai multe restricții, invocând pericolele variantei de origine indiană Delta.
În Spania, deși este încă minoritar, deoarece reprezintă mai puțin de 1% din cazuri, patru comunități (Madrid, Catalonia, Castilla y León și Comunitatea Valenciană) au confirmat deja transmiterea comunitară a acestei variante, potrivit Ministerului Sănătății .
Vaccinul CureVac a trimis datele la EMA
Coordonatorul științific al BioCruces, Eunate Arana, a explicat că nu s-a produs niciun eveniment advers „demn de remarcat” în studiile de vaccin CureVac la care au participat două centre basce și a declarat că este de așteptat ca medicamentul să fie aprobat în faza de urgență de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), după care va începe „automat” să fie distribuit.
Într-un interviu acordat Radio Euskadi, preluat de Europa Press, coordonatorul științific al BioCruces – unul dintre cele două centre, împreună cu BioDonostia, care a participat la studiul CureVac – a declarat că participarea la studiul clinic al vaccinului, care va fi gata la sfârșitul lunii februarie anul viitor, a reprezentat „o mare provocare” care a presupus „recrutarea” a o mie de voluntari într-o lună.
După cum a explicat el, studiul acestui vaccin „în principiu merge bine”, iar pe 28 mai „au fost trimise către EMA datele fazei 3, cea anterioară autorizării definitive”, astfel încât acestea să fie evaluate și, pe baza a ceea ce spune CureVac, „se pare că în august va fi aprobat în caz de urgență” de către Agenția Europeană pentru Medicamente.