Super-vaccinul ”pan coronavirus”, testat de Armata SUA, considerat ”arma-miracol” anti-COVID
Vaccinul anti-Covid SpNF, care este testat în prezent de un institut de cercetare militară din SUA, a fost numit „super vaccin pan-coronavirus” sau „arma miracol”.
Se presupune că acest vaccin cu nanoparticule de feritină (SpFN) ar putea proteja împotriva diferitelor variante ale coronavirusului și, astfel, ar putea preveni viitoarele pandemii, relatează Deutsche Welle.
În consecință, aplicarea vaccinărilor de rapel nu ar fi necesară, chiar dacă apar noi variante.
Cum funcționează „super-vaccinul”?
SpFN este un vaccin proteic. Principiul de acțiune este similar cu cel al imunizatorului proteic Novavax, care a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) la sfârșitul lunii decembrie.
SpFN se bazează pe feritină, o moleculă proteică care poate stoca fier. Această moleculă de proteină se pliază într-o minge cu 24 de laturi, similară unei mingi de fotbal.
Pe fiecare parte ar putea fi aplicată proteina S (spiculă) distinctivă a unei variante a coronavirusului. Acest lucru face ca vaccinul să fie ușor de modificat.
Vaccinurile aprobate până acum vizează și această tehnică.
Proteinele S sunt precum cheile ușilor care se atașează la receptorul ACE-2, permițând coronavirusurilor să intre în celulele umane.
Vaccinul produce formarea de anticorpi care se leagă de proteina S în așa fel încât aceasta să nu mai ajungă la receptor și virusul să nu mai poată infecta celulele.
În același timp, vaccinarea activează celulele T, care recunosc și elimină celulele infectate în caz de contagiune și, prin urmare, împiedică înmulțirea virusului.
Pentru a întări răspunsul imunizatorului, vaccinurile primesc anumiți amplificatori activi, cum ar fi așa-numiții adjuvanți.
În cazul vaccinului SpFN, adjuvantul ALFQ ar trebui să pună imediat sistemul imunitar în alertă și este deosebit de sigur și eficient. Această formulă de lipozomi (ALF) dezvoltată militar constă din lipozomi (bule) care conțin fosfolipide saturate, colesterol și monofosforil lipidă A ca stimulente imunitare.
În plus, vaccinul SpFN nu trebuie să fie depozitat la temperaturi mari sub zero, cum ar fi vaccinurile ARNm, ceea ce face depozitarea și distribuția mult mai ușoare, care este și o caracteristică a vaccinului proteic Novavax.
Succes în încercările pe maimuțe
SpFN a fost dezvoltat la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed (WRAIR) din Silver Spring, Maryland. Vaccinul cu nanoparticule de feritină a fost testat pentru prima dată pe maimuțe rhesus.
Preparatul a produs anticorpi neutralizanți puternici împotriva coronavirusului original, precum și împotriva variantelor alfa, beta, gamma și delta și a fost chiar eficient împotriva SARS-CoV-1, deși acest tip de virus este clar diferit de SARS-CoV-2, au scris cercetătorii WRAIR în revista științifică „Science.”
Și, potrivit altor mijloace media, anticorpii generați de vaccinul SpFN ar trebui să poată acționa și împotriva variantei omicron.
După testarea cu succes la maimuțele rhesus, studiile de fază 1 la oameni au fost deja efectuate, potrivit Institutului de Cercetare al Armatei. Aceste studii clinice sunt concepute pentru a determina dacă eficacitatea vaccinului SpFN poate fi transferată la om și dacă este bine tolerat.
Testele sunt menite să deschidă calea „pentru un vaccin universal care protejează nu numai împotriva virusului actual, ci și împotriva variantelor viitoare”, spune co-inventatorul vaccinului, dr. Kayvon Modjarrad de la WRAIR.
„Vrem să așteptăm datele clinice înainte de a le elibera publicului, dar până acum totul decurge exact conform așteptărilor”, adaugă el.
„Strategia noastră a fost să dezvoltăm o tehnologie de vaccin pan-coronavirus”
Pe termen lung, dr.Antony Fauci, principalul consilier medical al Casei Albe, a mărturisit în fața Congresului SUA că dezvoltarea unui vaccin universal împotriva coronavirusului ar putea ajuta la prevenirea următoarei pandemii globale.
„Se investesc multe, nu numai în îmbunătățirea vaccinurilor pe care le avem pentru SARS-CoV-2, ci și în dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri, în special a vaccinurilor universale împotriva coronavirusului”, a spus Fauci.
Nu este o coincidență că armata americană vrea să dezvolte o „arma miracol” eficientă împotriva coronavirusurilor. Ultimele decenii au arătat că coronavirusurile agresive pot fi așteptate și în viitor.
„Apariția accelerată a coronavirusurilor umane în ultimele două decenii și creșterea variantelor SARS-CoV-2 evidențiază nevoia permanentă de vaccinuri preventive de nouă generație care să ofere o protecție largă împotriva bolii”, spune dr. Modjarrad, de la WRAIR.
Potrivit expertului, „strategia noastră a fost să dezvoltăm o tehnologie de vaccin „pan-coronavirus” care ar putea oferi protecție sigură, eficientă și de lungă durată împotriva mai multor tulpini și specii de coronavirus”.