TBasescu, Ucraina, Adrian Severin&1 aprilie

aprilie 1, 2008 0

Am fost la Realitatea, azi, la ora 11. Cind cu interventia lui Adrian Severin despre declaratiile lui Traian Basescu („iresponsabile”, bla-bla-bla) din interviul de aseara de la TVR. As fi vrut sa spun doua vorbe despre reactia lui Adrian Severin, dar nu a mai fost timp, asa ca mi-am parcat frazele cu gindul sa le dau o forma ordonata aici, pe blog. Ceea ce, iata, si fac.
Sigur ca, in „peisajul” cuminte si previzibil al afirmatiilor de aseara facute de TBasescu reactia sa fata de cei care au semnat Tratatul cu Ucraina a facut nota discordanta, ca si cum ar fi fost rupta din alt „film”. Sigur ca declaratia respectiva nu e consecinta adoptarii unei pozitii pasnice a sefului statului fata de o parte dintre adversarii&dusmanii sai de serviciu. Accept si ca, in conditiile de atunci, semnarea Tratatatului de Ucraina a fost decisiva pentru ceea ce se va intimpla mai apoi: intrarea noastra in NATO. Accept si faptul ca, aseara, TB a dat si un mic recital populist.
INSA, vorbele de astazi ale lui Adrian Severin suna ca o pacaleala ieftina de 1 aprilie.  Ca o „diplomateza” de lemn. Inteleg ca Domnia Sa trebuie sa isi apare prestigul (cit o mai avea). Nu e mai putin adevarat ca e jenant sa sustii ca ai fost unul dintre autorii unei performante diplomatice, in conditiile in care exista o parere cvasi-unamima ca Tratatul cu Ucraina din 1997 e mai degraba un motiv de rusine pentru diplomatia noastra contemporana, in parte – accept asta- datorat unui context presant. De altfel, poate ca Adrian Severin il intreaba inca o data pe colegul sau de partid, Adrian Nastase (care poate fi suspectat de orice, dar nu ca ar fi prost), ce a vrut sa spuna atunci cind a zis ca respectivul Tratat e unul prost pentru ca „a fost negociat in graba”. Sau, se poate intreba pe sine ce a vrut sa spuna atunci cind a afirmat, in  timpul negocierilor daca tin eu bine minte, ca „Insula Serpilor este pamint ucrainian”.
A propos de Tratatul cu Ucraina din 1997 (pe care chiar colegii de partid cu dl Severin l-au cerut sa fie denuntat unilateral), e bine sa nu te impaunezi atunci cind, semnindu-l, nu cistigi mai nimic.
Probabil ca Adrian Severin ii stie pe colegii sai polonezi de la Bruxelles. Ei bine, tipii astia au un obicei ft interesant: cind se pun la masa negocierilor, negociaza pina cind, la limita, le provoaca anemie partenerilor de negocieri. Cu alte cuvinte, negociaza, nu semneaza ca primarii.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.