Test BBC aplicat Presedintelui Basescu si Premierului Tariceanu

martie 18, 2007 0

In interviurile pe care liderii de la Palatul Cotroceni si de la Palatul Victoria le-au acordat postului BBC exista o intrebare comuna care are legatura cu conflictul dintre cei doi: “regretati ceva din atitudinea dumneavoastra?”. Ambii interlocutori au evitat un raspuns direct.
Traian Basescu a spus ca:  “Nu regret pentru simplul motiv că, pană acum, nimeni nu vorbea pe şleau despre aceste realităţi. Nu vreau să sacrific adevărul pentru o viaţă politică liniştită”. Iar Calin Popescu-Tariceanu a parat in acest fel: “De doi ani, de cand am fost numit premier, am considerat că e mai util pentru Romania să evit un conflict direct intre Guvern şi Preşedinţie. Poate că am acceptat atitudinea preşedintelui pentru prea multă vreme. A fost bine pentru ţară, n-a fost bine pentru mine şi pentru partidul meu. Regret asta”.
Si presedintele, si premierul raspund la aceasta intrebare supunindu-se logicii razboiului. Sensul prim al intrebarii trimite clar la o eventuala autocritica; cei doi actori politici sar peste aceasta si, cind raspund, o fac pentru a-si mai incorda inca o data muschii, unul la celalalt. La razboi, vinovat e doar “dusmanul”; e exact ceea ce isi transmit reciproc cei doi.
De altfel, optiunea de a raspunde la aceasta intrebare era, pentru ambii interlocutori, una singura in acest context-cea pe care au formulat-o cei doi. Pe cimpul de lupta, nu i se indica adversarului unde e  punctul fragil; nu are rost sa ii dai acestuia sanse suplimentare sa te puna la pamint, in conditiile in care si scopul tau este sa il invingi.
Pe de alta parte, intrebarea ramine in picioare; la fel, si invitatia (pe care intrebarea o implica) la decenta si la asumarea spiritului critic.
Prin urmare, ea trebuie pusa din nou: ce anume ar trebui sa regrete Presedintele si Premierul din atitudinea lor?
Poate facem o lista, impreuna. Ce spuneti? 
 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.