Tiganii: frica rationala si rasismul precipitat

februarie 11, 2009 0

Am citit editorialul care l-a infuriat pe premierul Ungariei. Este un text despre cum frica rationala ajunge sa devina sistematic mai importanta decat respectarea legilor. Autorul vorbeste despre o serie de fapte care au drept autori cetateni de etnie rroma si argumenteaza ca acestia nu se incadreaza nici in randul cetatenilor de nationalitate maghiara, nici in randul celor de nationalitate tiganeasca, deoarece prin comportamentul lor au decazut de la statutul de om la cel de animal, iar doar oamenii pot fi cetateni ai unei tari. Punctul de vedere mi se pare just.
Insa in statul modern, conceptele morale nu sunt functionale, deoarece sunt dependente de subiectivitatea celor care le interpreteaza si le definesc. Cine nu viseaza ca un criminal odios sa primeasca temnita pe viata, fara a mai sta zece ani prin tribunale? Dar daca la zece vinovati, in aceeasi temnita e aruncat si un nevinovat? Editorialul ziaristului maghiar e perfect articulat, insa pentru o lume medievala, din punct de vedere al exercitarii justitiei. Daca insa e privit din perspectiva fricii rationale, care e intalnita in orice epoca istorica, atunci este un text actual si are dreptate cand spune ca s-a umplut paharul, ca tiganii care omoara, jefuiesc si terorizeaza sunt animale si nu oameni. Ar fi fost insa  corect daca ar fi adaugat ca oricine care jefuieste, omoara sau terorizeaza nu isi are locul in specia umana, cel putin din punct de vedere moral.
Premierul Ungariei a iesit imediat sa instige la boicotarea ziarului cu pricina, deoarece ar fi rasist. Cred ca si premierul s-a grabit l-a fel ca si ziaristul. Spun asta, pentru ca in numeroase pasaje, autorul afirma clar si raspicat ca trebuie facuta o diferenta intre tiganii cinstiti si cei care ucid si incalca legea.El nu s-a referit la tigani ca la o rasa dedata pacatului, ci ca la o etnie in care procentul infractorilor este mai ridicat decat in cazul altor etnii.
Mai jos, reiau traducerea in romana a textului de aici, scris de Zsolt Bayer si intitulat „S-a umplut paharul” :
(…) La noi se poate vorbi doar în şoaptă despre o ştire, care în presa din România s-a putut publica fără nici o reţinere. Toată lumea ştie că autorii crimei, nişte bestii ucigaşe, au fost – din nou – ţigani, dar despre asta la noi nu se poate sufla o vorbă.
(…) Primarul din Veszprem afirmă că autorii au fost în primul rînd cetăţeni ungari, chiar dacă aparţin unei minorităţi. Nu este adevărat. Criminalii nu sunt cetăţeni ai Ungariei. Pentru a fi cetăţean ungar sau cetăţean al oricărei alte ţări, trebuie să fii om. Dar ăştia nu sunt oameni.

Sunt animale. Sunt animale care ne pândesc cu gânduri ucigaşe. Altminteri toţi acei ţigani cinstiţi şi corecţi, care suferă şi se bucură alături de noi, sunt oameni şi cetăţeni ai acestei ţări. Din păcate, foarte mulţi membri ai comunităţii rome nu aleg convieţuirea, nu aleg omenia. Din păcate, sunt animale, bestii ucigaşe, şi trebuie trataţi ca atare.
(…) Poporul vorbeşte în şoaptă şi îndură. Nu mai există siguranţă publică în această ţară, zilnic bătrânii noştri sunt jefuiţi şi ucişi, copiii noştri violaţi şi ucişi, pedagogii din şcoli linşaţi în văzul elevilor. Zilnic sunt umiliţi şi bătuţi profesori şi profesoare în şcoli, iar autorii sunt, fără nicio excepţie, ţigani! Iar poliţiştii spun în şoaptă, tremurînd de frică, dar cu pumnii strînşi: ştim cine au fost autorii…au fost ţigani… (…) De ce trebuie ca poliţiştii să vorbească în şoaptă? (…)
Dar acum chiar s-a terminat! S-a umplut paharul! Acum e rândul ţiganilor cinstiţi, intelectuali, organizaţii civice ţigăneşti, simpli ţigani, să facă bine să semneze o declaraţie comună, în care să afirme: nu au nimic în comun cu hoţii, cu criminalii şi cu violatorii de acelaşi etnie. (…) Toţi ţiganii cinstiţi de la sate să dea pe mîna poliţiştilor criminalii care trăiesc împreună cu ei. (…) În paralel, poliţiştii să poată să facă uz de armă dacă sunt atacaţi în timpul serviciului. (…) Toleranţă zero. Cine fură o găină, să primească doi ani închisoare. Dacă fură găina a doua oară, să primescă zece ani, pentru că e recidivist. În acest fel, a putut deveni New York oraşul cel mai sigur din lume. (…)
(…) Dacă sînt prinse animalele criminale de la Veszprem, să nu se mai facă procese de trei ani, cu dosare de sute de mii de file despre detalii de genul cine înjunghiat, cine a dat cu piciorul. Temniţă pe viaţă pentru toate animalele astea! S-a umplut paharul!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.