Totul despre ÓMICRON. Cum fentează anticorpii dobândiți prin boală sau vaccin. Pfizer promite antidot în 100 de zile

Totul despre ÓMICRON. Cum fentează anticorpii dobândiți prin boală sau vaccin. Pfizer promite antidot în 100 de zile

noiembrie 27, 2021 2

Alpha, Delta, Beta, Gamma… De când a început pandemia în Wuhan, în urmă cu doi ani, noul coronavirus a evoluat și s-a schimbat pentru a depăși barierele pe care le puneam. Virusurile mută mereu, asta nu ar trebui să ne surprindă, dar noua variantă care tocmai a fost identificată în Africa de Sud, numită Ómicron, este cu adevărat îngrijorătoare.

Bursele se prăbușesc, guvernele devin nervoase, iar companiile farmaceutice care au conceput primele vaccinuri se pregătesc pentru cel mai rău scenariu: o versiune a virusului cu o capacitate de transmitere mai mare care ar scăpa de tratamentele actuale și de imunitatea naturală dobândită de organismul uman după îmbolnăvirea de COVID.

Este încă prea devreme pentru a spune tranșant ceva, asigură experții. Este momentul analizei și al prudenței. Iată ce știe știința, deocamdată, despre Omicron.

Varianta Africa de Sud păcălește anticorpii umani

Noua variantă este o constelație de mutații. Conține peste 100, iar nu mai puțin de 30 sunt localizate în proteina spike, cheia virusului pentru a deschide încuietoarea celulei umane.

Unele dintre aceste mutații fuseseră deja observate în două dintre variantele care provocaseră cele mai multe dureri de cap: Alpha britanică și Delta Indiană.

Modificările observate în genom sunt asociate cu o transmisibilitate mai mare și cu o anumită capacitate de a scăpa de anticorpii organismului uman, atât naturali, cât și cei generați de vaccinuri.

”Nu este necesar să ne îngrijorăm în exces, ci să fim preventivi”

José Manuel Bautista

„Afectează, de asemenea, o regiune care face virusul mai eficient la intrarea în celule. Asta i-ar permite nu numai să fie mai transmisibil, ci și mai infecțios. Este înfricoșător să vedem creșterea exponențială care a fost observată în Africa de Sud, dar există încă puține studii de caz. Să fim calmi. Nu este necesar să ne îngrijorăm în exces, ci să fim preventivi”, explică pentru ABC, José Manuel Bautista, biolog molecular și profesor la Universitatea Complutense.

Modificările la nivelul genomului sunt orientative, dar nu sunt suficiente, avertizează Darío Gil de Biedma, șeful Unității de Genomice Microbiană de la Spitalul Gregorio Marañón din Madrid.

„Avem nevoie de mai mult timp și de mai multă observație epidemiologică pentru a vedea dacă varianta este răspândită pe o geografie mai mare și cazurile sunt în creștere. Acum este momentul de analiză și prudență”, explică el.

Marele salt evolutiv al virusului

Biologul José Manuel Bautista folosește o comparație polițienească pentru a explica clar:

„Este ca și cum Poliția ar căuta un criminal pe baza unui portret robot, iar criminalul ar fi fost supus unei operații plastice. Este imposibil să-l recunoaștem și asta se întâmplă cu anticorpii neutralizanți pe care îi generează vaccinurile. Cu acea constelație de mutații și schimbări pe care le-a suferit, ar fi dificil pentru anticorpi să identifice inamicul pentru a-l neutraliza. Dar aceasta este doar o predicție care nu este încă dovedită.”

Vor funcționa vaccinurile?

Organizația Mondială a Sănătății a numit Ómicron o „variantă a îngrijorării”. Aceasta înseamnă că infecția s-ar putea răspândi mai repede decât este acum, să fie mai agresivă și să reducă eficacitatea tratamentelor și diagnosticelor actuale. Dar, deocamdată, este doar un „ar putea”.

Compania farmaceutică Biontech care a conceput unul dintre cele mai eficiente vaccinuri cu Pfizer a cerut și ea timp. Ea crede că în două săptămâni va ști dacă vaccinul Pfizer este eficient și cu această nouă variantă. În cazul în care trebuie să-și reformuleze produsul, au garantat că vor avea noi flacoane adaptate la tulpina indiană, dar abia peste 100 de zile.

Lui José Antonio López Guerrero, virolog la Universitatea Autonomă din Madrid, îi este greu să creadă că această nouă versiune anulează complet vaccinurile actuale.

Și testele de diagnosticare?

Organizația Mondială a Sănătății a raportat că mai multe laboratoare au indicat că pentru un test PCR utilizat pe scară largă, doar una dintre cele trei gene țintă nu este detectată și, prin urmare, acest test poate fi utilizat ca un marker pentru această variantă, în așteptarea confirmării secvențierii.

Este noua tulpină africană mai transmisibilă decât Delta?

Așa pare, deși nu există încă suficiente cazuri pentru a stabili cât. La începutul pandemiei, o persoană infectată putea transmite boala altor două-trei persoane. Cu Delta, cifra se dublează la 6. Nu se știe încă pentru Ómicron și dacă se poate compara cu virusul rujeolei, cel mai contagios agent infecțios de pe planetă.

Imunitatea de grup, în aer?

Dacă ar fi la fel de contagioasă ca rujeola, 95% din populație ar trebui protejată cu vaccin pentru a-i limita capacitatea de a infecta.

Simptomatologie nouă

Nu există. Institutul Național pentru Boli Infecțioase din Africa de Sud spune că, în acest moment, produce aceleași simptome ca și celelalte versiuni.

Simptomele neobișnuite nu au fost detectate, așa că nu pot fi distinse atunci când sunt contagioase. Există, de asemenea, infectați asimptomatici, ca și în cazul celorlalte tipuri.

Evitarea contagierii – esențială

 

José Antonio López Guerrero

La fel procedăm și acum, deși mai mult ca niciodată este necesar să purtăm mască și să evităm locurile închise și aglomerația, după cum a amintit ieri ECDC, Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Virologul José Antonio López Guerrero merge mai departe și solicită măsuri mai restrictive în Spania, așa cum tocmai a făcut Portugalia:

„Mai mult lucru la distanță, un pașaport Covid și mai multe teste de autodiagnosticare ieftine și de vânzare în supermarketuri precum Germania. M-aș simți mai în siguranță într-un loc în care să am liniștea sufletească că cei din jurul meu sunt imunizați”.

Vor exista variante mai periculoase?

Biologia este rezultatul întâmplării și este foarte posibil ca virusul să continue să se mute. Există o presiune evolutivă în creștere care favorizează apariția mutanților de evadare. Adică, variații ale virusului suficient de inteligente pentru a ocoli apărările imune create de vaccin sau de boala COVID 19.

A avea multe persoane vaccinate parțial poate pune presiune selectivă asupra virusului, eliminând din competiție variantele împotriva cărora vaccinurile funcționează cel mai bine.

Asta ar explica de ce José Manuel Bautista,a apărut în Africa de Sud, o țară în care doar 25 la sută din populație este vaccinată. S-ar fi putut întâmpla în Spania unde se apropie de 90% din imunizarea populației? Poate că da, nu știm. Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât există mai mult risc, amintește José Manuel Bautista.

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
2 comments on “Totul despre ÓMICRON. Cum fentează anticorpii dobândiți prin boală sau vaccin. Pfizer promite antidot în 100 de zile
 1. Avatar

  Armand

  Eu cred, si este numai o opinia nimic altceva, ca avanzul extrem de rapid al virusului se datoreste faptului ca atit virologii cit si medicii, nu inteleg de tot cum sa- l opreasca. Si cred ca asta se datoreste faptului ca au ramas total captivi de teorile clasice, conventionale, ale schimbarii virosice. Adica,se tin de teoria ca virus se schimba numai prin mutare; dupa care el ar muta in continuu dupa acelasi mechanism ca la celule. Eu cred ca acesta este o extrapolare exagerata, ne permisa. Virusii sint la distanta evolutiva enorma fata de celule eucariotice- celule cu nucleu-. Si chiar en comparatie cu bacterii. De acea, eu cred ca mechanismul prin care virusii pandemiei se schimba asa de repede este altul. Nu este evolutiv darwinian, prin mutatii, sa zicem simple, cum evoluaza bacteriile si celule eucariotice. Eu cred ca virusul COVID se schimba asa de rapid prin alt mechanism, alta metoda. Eu cred ca el contine, adica are, cea ce se poate chema un sistem de control adaptativ intern, la nivel molecular. Acest sistem raspunde mult mai rapid ca mutare la situatii noi intilnite de virusu cind interactioneaza cu mediul, en especial la vaccine.
  Teoria controlului adaptativ este unul din cele mai mari avanzuri ale stiintei. Din pacate Intelegera si aplicarea teoriei controlului cere cunostinte avanzate de matematica si este o ramura speciala a fizicii din care se ocupa numai inginerii mecanici, electrici si electronii. Nici fizicienii nu prea o cunosc. Virologii, biologi sau medicii nu cunosc cimpul acesta, nu au de ce sa o faca. Eu, citind zilnic despre viteza mare de mutatie a virusului, m- m gindit ca nu este normal sa fie asa. Me se parea mai de graba un caz de control adaptativ., nu de mutare. Ca sa am o minima siguranta ca idea nu este total gresita, am intrat la definitia de control adaptativ data
  de Enciclopedia Britanica. Acolo am vazut ca definitia enciclopediei se corespunde cu felul de purtare, de schimbare, a virusului. Atita stiu. E clar ca asemenea hipoteza trebuie testata empiric, cea ce inseamna in primul rind un project de cercetare cu participare de biofizicienii si inginerii fizici. Am sugerat idea asta la cercetatori din Europa , inclusiv din Romania, dar niciunu a raspuns. Asta imi pare rau pentru ca situatia este asa de dramatica incint ar trebui sa ne straduim sa studiam virus din alte punctele de vedere si cu unelte din ce in ce mai puternice, cum este teoria matematicaa controlului modern.

  noiembrie 27, 2021 Reply
 2. Avatar

  london linda

  Am invatat un pic de fizica si un pic de electronica si am si proiectat si lucrat cu electronica adaptiva ,dar chestia asta cu virusi cred totusi ca apartine medicilor de specialitate care stiu mult mai mult decat noi inginerii electronisti.

  noiembrie 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.