Tulpina indiană intră în Italia. A luat virusul fața vaccinării, prin varianta ”dublu mutantă”? Lumea, în alertă

Tulpina indiană intră în Italia. A luat virusul fața vaccinării, prin varianta ”dublu mutantă”? Lumea, în alertă

aprilie 26, 2021 0

Autorităţile italiene au confirmat luni două cazuri de infectare cu varianta indiană a coronavirusului, ambele în regiunea Veneto, în nordul Italiei, a declarat la o conferinţă de presă guvernatorul acestei regiuni, Luca Zaia, potrivit agenţiilor AFP şi EFE.

Cele două persoane infectate sunt un bărbat şi fiica sa, cetăţeni indieni veniţi din India în localitatea italiană Bassano.

Dar guvernatorul regiunii Veneto a încercat să minimalizeze situaţia. ”Există mii de variante (ale coronavirusului), acum vom evalua această noutate. O vom înfrunta şi vom merge mai departe”, a spus Luca Zaia.

Un prim caz de infectare cu varianta indiană a fost descoperit în Italia în luna martie în regiunea Toscana.

Varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2, denumită B.1.617, a fost detectată în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept ”dublu mutantă”, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.

Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.

Încă nu este clar dacă această variantă este cauza recentei creşteri explozive a cazurilor de COVID-19 în India.

Italia a interzis duminică intrarea persoanelor care au fost în India în ultimele 14 zile, cu excepţia cetăţenilor italieni, care trebuie să facă un test de COVID-19 atât la plecare cât şi la sosire şi să rămână în carantină după sosirea în Italia.

Pe de altă parte, autorităţile italiene au anunţat luni închiderea a 12 supermarketuri după o amplă acţiune de control desfăşurată în toată ţara şi în care în aceste centre comerciale a fost descoperit material genetic al coronavirusului pe diferite instrumente folosite de clienţi, precum coşuri de cumpărături, cântare şi dispozitive POS.

”Gravele deficiente de igienă, structurale şi de gestiune au condus la aplicarea măsurilor de suspendare imediată a activităţii comerciale în 12 supermarketuri” şi la ”confiscarea a peste 2.000 de kilograme de alimente”, au declarat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii şi Carabinierii.

A intrat și în Elveția!

Un prim caz de tulpină indiană a COVID-19, responsabilă pentru un focar epidemic în India, a fost depistat în Elveţia, au anunţat sâmbătă autorităţile sanitare din această ţară, relatează AFP.

”Primul caz de tulpină indiană a COVID-19 a fost detectat în Elveţia”, a anunţat Oficiul federal elveţian pentru Sănătate Publică într-un mesaj postat pe Twiter. Cazul a fost detectat la o persoană aflată în tranzit pe unul dintre aeroporturile ţării, a precizat sursa citată, fără a oferi detalii suplimentare.

Această informaţie survine după anunţul făcut joi de autorităţile belgiene cu privire la depistarea în ţară a 20 de studenţi indieni testaţi pozitiv la tulpină. Aceşti tineri aterizaseră la Paris pe 12 aprilie.

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre nevoia de a continua masiv cu vaccinarea

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România recunoaște îngrijorările produse în lumea medicală de mutațiile noi ale SARS-CoV-2, dar spune că deocamdată situația este sub control.

”Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

India, devastată de explozia pandemiei

India a raportat duminică circa 350.000 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record mondial, iar autorităţile locale au decis să prelungească cu o săptămână lockdown-ul impus în capitala New Delhi, informează AFP.

Această ţară de 1,3 miliarde de locuitori, confruntată cu o creştere exponenţială a infectărilor cu coronavirus, a înregistrat duminică 349.691 de noi contaminări şi 2.767 de noi decese asociate COVID-19, un record naţional de la începutul pandemiei.

„Am decis să prelungim lockdown-ul pentru o săptămână”, a anunţat şeful guvernului local din Delhi, Arvind Kejriwal. „Pierderile provocate de coronavirus continuă şi nu există răgaz”, a adăugat el.

Cu 20 de milioane de locuitori, capitala este metropola indiană cea mai afectată de epidemie. Un lockdown de o săptămână a fost impus în metropolă luni, în încercarea de a reduce presiunea asupra spitalelor, confruntate cu o gravă lipsă de oxigen.

Criza evidenţiază încă o dată starea deplorabilă a sistemului sanitar din India, în timp ce furia cu privire la presupusa lipsă de pregătire a guvernului federal în faţa acestui val epidemic creşte.

Duminică, Twitter a confirmat că a şters, la cererea autorităţilor indiene, zeci de tweet-uri care criticau executivul.

Unele tweet-uri proveneau de la politicienii din opoziţie care denunţau lipsa resurselor din spitalele unde pacienţii au murit din cauza lipsei de oxigen.

În ultimele şapte zile, India a înregistrat peste două milioane de cazuri noi, o creştere de 58% faţă de săptămâna precedentă, potrivit datelor colectate de AFP.

New Delhi nu este singura metropolă indiană în care este impus în prezent un lockdown.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.