Uitaţi-vă la Top Gear-ul cu Transfăgăraşan şi spuneţi şi voi dacă nu sîntem apucaţi…

noiembrie 16, 2009 0

Prima oară am citit impresii aici, pe blogul lui Mihăileanu. Apoi am văzut şi emisiunea cu pricina pe Youtube. Şi zău dacă am reţinut că sîntem nu ştiu ce fel de ţară cu nu ştiu ce fel de oameni şi drumuri. Tipii ăia mergeau cu nişte maşini indecente pe drumuri stricate, se mai jucau, mai glumeau, mai spuneau nişte prostii sau adevăruri despre România (nu au dreptate cînd spun că avem drumuri în unele locuri care seamănă cu faţa unui adolescent acneic?). Dar de aici pînă să tragi concluziile  lui Mihăileanu… e cale lungă lungă.

Mie îmi place România aia din filmul Top Gear. Te ia prin surprindere. Nu are fiţe de ultramarketing turistic. Şi, în fond, nu i-a chemat nimeni să se chinuie. Iar ei au făcut-o şi au rămas mască pe Transfăgărăşan. Astea-s realităţile. Ăştia sîntem noi. Ar trebui să fim mai aroganţi!
Faza cu ţiganii e cu totul aiurea interpretată de unii blogări ai noştri. Şi nu-mi pasă oricum. Dacă ei au acest clişeu stupid despre România, eu nu-l am, unii concetăţenii ai mei au şi etnie romă, ce atîta dramă? Problema e felul în care sînt priviţi, marginalizaţi sau felul în care se autoexclud din societate. Dar pentru asta trebuie mese rotunde de două zile ca să discuţi cît de cît.
E foarte amuzantă faza cu dormitul în maşini, cu băutul din sucul cu canabis:) (ştiţi cu toţii că le găsim în benzinării şi că-s nişte prostioare…). Mulţumesc România că eşti aşa şi nu altfel. Mersi Clarkson că ai trecut pe aici. Bine că nu s-a văzut în film tot complexul provincial cu „au venit străinii să ne vadă” şi să vezi ce imagine avem. Mi se rupe, oamenii au luat ce le-a trebuit. Nu mi se pare că au stricat ceva. Ba chiar mi-a plăcut show-ul. Şi că au arătat şi o pagină din Evenimentul Zilei cu ştirea:).

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.