…uite si-o veste buna…

…aproape pierduta in valtoarea discutiilor despre noul guvern: propunerea de referendum pentru un parlament unicameral in ziua alegerilor prezidentiale a fost respins de catre comisiile juridice reunite ale celor doua camere. Sigur, votul a fost impartit pe criterii politice – PSD, PNL si UDMR de-o parte, PDL de cealalta. Dar, fara a fi de specialitate,  justificarea imi pare intemeiata.
Un referendum nu poate fi organizat în România în acest moment, pentru că mai multe articole ale legii referendumului au fost declarate neconstituţionale, nefiind reformulate pentru a deveni constituţionale în termenul de 45 zile prevăzute de lege, iar cele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională nu mai sunt în vigoare astăzi.(…) Tehnic, juridic, nu poate fi organizat azi un referendum, întrucât avem un vid legislativ pe care nu poate să-l acopere Guvernul prin ordonanţă de urgenţă”, a explicat Greblă.

El a precizat că scrisoarea preşedintelui Băsescu trebuie avizată negativ, deoarece Comisia de la Veneţia recomandă ca după modificarea legii referendumului prin lege organică să treacă un an până când se organizează primul referendum. Şi senatorul UDMR Cseke Attila a adus în discuţie dispoziţiile Comisiei de la Veneţia, arătând că modificarea Constituţiei nu este recomandabilă.
Putem discuta despre partea cu recomandarea, o putem rasuci pe toate partile, in functie de simpatii si antipatii. Rezultatul, insa, e acelasi. Pentru moment, spectrul parlamentului unicameral s-a indeprtat. Sa fie primit! Si-n plus, nitica pauza de la referendum n-are a ne strica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here