Un consilier jucător la Cotroceni: Cătălin Avramescu

ianuarie 18, 2008 0

Tip voluntar şi intratatabil, Cătălin Avramescu, a devenit consilier prezindenţial. Va fi acesta începutul unei mari prietenii sau al unei despărţiri rapide?

De peste un an Cătălin Avramescu mi s-a părut tot mai favorabil preşedintelui Băsescu, în comentariile sale. Antropologul are un discurs categoric, de tip sau, sau şi o demonstraţie aprinsă, uneori pătimaşă, mai degrabă de pledant decît de analist.  În ultimele luni, mai exact de la porcăria suspendării lui Băsescu, opera celor 322 de parlamentari de aproape toate culorile, Avramescu s-a apropiat şi mai mult de preşedinte . Mi se va spune că omul unui doctorat în canibalism se teme că preşedintele ar putea fi mîncat de adversarii săi. Mi se va spune, de asemenea, că Avramescu a încercat să-i mulţumească astfel lui Băsescu pentru că acesta a vrut să-l trimită în Consiliul de administraţie al TVR.  Dar Cătălin Avramescu a fost respins de Parlament şi cu acest prilej unii au încercat să-l ridiculizeze pentru că nu era specialist în televiziune. Am scris atunci, pe blog,  contra  răzbunării unei majorităţi parlamentare inepte împotriva unui om de cultură care ar fi putut reprezenta un punct de vedere cel puţin interesant în consiliul de administraţie al Televiziunii Publice.

 Cătălin Avramescu a devenit, după refuzul Parlamentului mofluzul lui Băsescu. Dar şi, dacă vreţi, o dovadă că „dictatorialul” Băsescu poate fi învins de de coaliţia parlamentară împotriva sa în numele unei gîndiri cu adevărat dictatoriale.

 Poate că unul dintre motivele pentru care Avramescu a ajuns consilier la Cotroceni a fost şi acela că Traian Băsescu a semnalat astfel celor care îl susţin că nu îi lasă de izbelişte după ce îi scoate în linia întîi şi pierd. Preşedintele a procedat corect, din punctul său de vedere. Totuşi, chiar dacă noul consilier pare să fie în linii mari pe aceeaşi lungime de undă cu Băsescu, de la distanţă,  prin caracter şi prin temperament Cătălin Avramescu nu-mi face impresia că va avea o viaţă uşoară şi, sper să mă înşel, dar nici zile multe în această funcţie. Avramescu e un tip„căpăţînos”, adică o ţine pe a lui, şi nu se lasă pînă nu te convinge că el are dreptate, iar dacă nu reuşeşte amical, trece la polemică. El nu e, de asemenea, omul care să accepte ideea că a fost numit consilier doar ca să semneze condica la Preşedinţie.  Iar Preşedintele, la rîndul său, nu e omul dispus să accepte alte sfaturi în afară de cele care se potrivesc cu propriile sale intenţii.  Dar, după părerea mea,Avramescu îşi va lua funcţia atît de în serios, încît s-ar putea ca Băsescu să regrete că l-a adus la Cotroceni, iar el, la rîndul lui, să regrete că s-a dus acolo. Imaginaţi-vă două personalităţi accentuate într-o negociere de idei, în care consilierul o ţine pe a lui, iar consiliatul la fel, cu egală tenacitate. Cum nu cred că din aceste posibile confruntări Băsescu va ceda şi cum sînt convins că nu va lăsa nici Avramescu, nu m-aş mira dacă preşedintele îşi va mai lua un consilier, pentru relaţia cu noul său consilier, care e la fel de pătimaş  jucător ca şi Băsescu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.