Un guvern remarcabil

octombrie 26, 2009 0

Desemnarea lui Lucian Croitoru pentru poziţia de premier a fost un lucru remarcabil pentru mine. În fapt, acceptarea de către domnia sa. Când a spus DA președintelui, două lucruri au fost clare: lucrătura politică a fost cea care l-a îndepărtat de promisa poziţie de viceguvernator al BNR, și asta l-a împins să accepte desemnarea (lucru confirmat într-un interviu ulterior în care spunea că nu ar fi acceptat nominalizarea dacă ar fi fost viceguvernator). Al doilea lucru clar: ca profesionist, probabil, în sinea domniei sale s-a gândit că e preferabil să accepte desemnarea preşedintelui, decât să facă acest lucru vreo doamnă Udrea. Asta este opinia mea, neconfirmată de nimeni.
Remarcabilă a fost și încercarea domnului Croitoru de a crea un cabinet de tehnocraţi. Din păcate, nu a reușit. Niciunul dintre numele vehiculate – Laurian Lungu, Valentin Lazea, Lucian Albu, Amalia Fugaru, Aurelian Dochia sau Gheorghe Oprescu – nu s-a regăsit pe lista nominalizaţilor. Sigur, faţă de unii aveam rezerve. Dar chiar niciunul? Și aici începe gluma. De fapt, a început de vineri. Când l-am auzit pe premierul interimar spunând că PDL va oferi “resursă umană” cabinetului Croitoru. Partidul care, atunci când a făcut parte din alianţa DA, înainte de câștigarea alegerilor, a promis că niciun fost ministru nu se va regăsi în guvernul cel nou. Prima excepţie – premierul agreat de atunci – liberalul Tăriceanu, care a condus guvernul DA. A doua excepţie – cel care avea să devină ministru al Transporturilor – domnul Berceanu. Și exemplele au continuat. Iar în final, noul cabinet propus pentru România arată remarcabil. Remarcabil de prost. Îi luăm pe rând.
Ministrul Finanţelor. Un ministru remarcabil. În opinia mea, a făcut științe precum astrologia sau practici precum datul în bobi, respectabile. Numărul rectificărilor bugetare și amplitudinea lor l-au făcut, pentru mine, cel mai remarcabil ministru al Finanţelor de după 1990. Când în decembrie vezi creștere economică de +3,5, iar în iulie, prăbușire de -8,5%, nu ai cum să nu fii remarcat. L-a remarcat Parlamentul. Și l-a trimis în out. Să facă rectificări în altă parte. Dar mesajul nu a fost înţeles.
Ministrul Economiei. Adriean Videanu. Un portofoliu remarcabil. De altfel, domnul Lungu, dintre setul de tehnocraţi, a fost singurul care ar fi acceptat un post. Portofoliul Economiei. De ce a fost păstrat domnul Videanu? Cum rămâne cu primul și ultimul cuvânt? Aș fi tentat să spun că domnul Videanu a fost un ministru al Economiei șters. Dar aș greşi. Domnia sa a fost și este remarcabil. Este remarcabil cum, în zece luni de ministeriat, a scăpat fără întrebări de la Curtea de Conturi legate de microfisurile din Bulevardul Magheru – prilej de contracte pentru asfaltatori – sau de bordurile din București. Este remarcabil cum ministerul condus de domnia sa, probabil la sugestia președintelui sau, în orice caz, cu acceptul său, a iniţiat procedura de ajutor de stat pentru RAFO, în valoare de 330 milioane de euro, în condiţiile în care RAFO a cerut garanţii doar pentru 264 milioane de euro. Este remarcabil cum domnia sa oferă garanţii duble faţă de valoarea activelor. Cum să nu facă parte din dream-teamul care să conducă România spre noi culmi ale gloriei și civilizaţiei?
Ministrul Transporturilor. Radu Berceanu. Remarcabil. L-am remarcat încă de anul trecut, când în campanie promitea 880 km de autostradă în patru ani. Ar fi trebuit să îi inaugureze pe primii 200. În schimb, e remarcabil cum le cere românilor să iasă în stradă dacă vor autostrăzi. Și e remarcabil cum privește domnia sa împrumutul de 187 milioane de euro, contractat de Compania de Autostrăzi ca să plătească drumarii, pe care unii îi numesc regi, în plină campanie electorală, la preţ de camătă (în opinia mea): EURIBOR +5,95%.
Ministrul Dezvoltării. Vasile Blaga. Este remarcabil cât de prost a înţeles mesajul președintelui (sau poate nu), când acesta spunea că “nu vă grăbiţi să îi înlocuiţi pe cei plecaţi de la guvernare, din PSD, cu propria clientelă politică”. În mai puţin de 24 de ore, toţi prefecţii adverși erau schimbaţi, iar goana după funcţii în companiile naţionale redemara. Remarcabil.
Mai sunt și alţi miniștri remarcabili. Dar aș vrea să îl remarc, în adevăratul sens al cuvântului, pe domnul Bogdan Aurescu. De ce a acceptat domnia sa această poziţie? Cred că din bun-simţ. Cred că, fiind de atât timp în Ministerul de Externe, s-a gândit că trebuie să facă acest pas. Altfel, cine știe, s-ar mai fi găsit vreun Cioroianu. Sau poate doamna Udrea? Apropo de doamna Udrea. Este remarcabil cum dânsa a anunţat că nu vrea să facă parte din cabinetul Croitoru. Să fi fost imediat după ce a aflat că nu e nominalizată? Atât mai zic: puterea unui lanţ se măsoară prin cât de puternică este cea mai slabă verigă a sa. Iar cabinetul care va ajunge în Parlament săptămâna viitoare are o groază de verigi slabe. Două-trei zale puternice prinse de unele ruginite fac lanţul la fel de slab precum cel dinainte. Nu este remarcabil?
Articol publicat înBusiness Standard şi pe VoxPublica

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.