Un orb își recapătă vederea cu ajutorul unei proteine din alge injectată în ochi. Ce a văzut prima oară
Pentru prima dată, un orb și-a recăpătat lumina ochilor grație proteinei unei unei alge care i-a permis în premieră să-și recupereze parțial vederea și să vadă din nou unele obiecte.
Acest miracol a fost posibil datorită unei noi tehnici pe care au folosit-o specialiștii de la Institutul Vederii din Paris, alături de utilizarea ochelarilor dedicați special acestei cercetări revoluționare.
Procedura constă în injectarea în ochi a unei proteine sensibile la lumină găsite în alge.
Tehnica este cunoscută sub numele de optogenetică.
Pe lângă faptul că este prima dată când un orb își recapătă vederea, cazul a creat și un precedent în lumea cercetării, fiind prima dată când această tehnică a fost folosită la oameni.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 58 de ani care locuiește la Paris, a fost diagnosticat cu retinită pigmentară, o boală neurodegenerativă progresivă care distruge celulele sensibile la lumină ale retinei și provoacă orbire totală.
Șapte luni până pot să poată vedea
Medicii care au intervenit în operațiunea medicală spun că pacientul, mai întâi, s-a simțit frustrat, deoarece au trecut șapte luni până când a putut vedea din nou ceva.
Primul lucru pe care l-a văzut au fost dungile albe ale unei treceri de zebră și apoi încetul cu încetul a început să perceapă niște obiecte.
Rezultatele intervenției medicale au fost publicate într-un studiu din revista Nature Medicine și semnate, printre altele, de oamenii de știință de la Universitatea Sorbona (Franța), Universitatea din Pittsburgh (SUA) și Universitatea din Basel (Elveția).
„Sper că aceasta este o descoperire”, a spus primul autor al cercetărilor, José-Alain Sahel, de la Universitatea din Pittsburgh și din Sorbona, care a explicat că ochiul este „un sistem foarte complex care permite vederii noastre să se adapteze la diferite niveluri de lumină” .
Dar sistemele complexe sunt, de asemenea, foarte fragile, așa că „atunci când vederea dispare rămân puține tratamente, în afară de utilizarea protezelor sau reactivarea celulelor rămase în retină”.
Boala pe care a avut-o pacientul, retinita pigmentară, este cauzată de mutații la peste 71 de gene diferite, astfel încât dezvoltarea de terapii genetice care să înlocuiască câteva proteine pentru a repara mașinile celulare distruse este o provocare și nu este foarte eficientă.
Așadar, echipa a abordat problema dintr-un unghi diferit: în loc să repare genele mutante una câte una în celulele care răspund la lumină prin activarea celulelor nervoase ale retinei, a decis să activeze celulele nervoase în mod direct, ceea ce obișnuiau să facă instrumente optogenetice.