Ungaria, prima la vaccinare, prima la moarte. Viktor Orban a folosit masiv serurile rusesc și chinezesc

Ungaria, prima la vaccinare, prima la moarte. Viktor Orban a folosit masiv serurile rusesc și chinezesc

aprilie 1, 2021 0

Ungaria suferă o creștere devastatoare a deceselor din cauza COVID-19, în ciuda faptului că are cea mai mare rată de vaccinare din Uniunea Europeană, relatează Euronews.

Acesta a stabilit miercuri un nou record zilnic de decese – 302  și are în prezent cea mai mare rată de deces săptămânal la un milion de locuitori din lume.

Țara se află la a patra săptămână a unei noi runde de măsuri de carantină, în timp ce guvernul a încercat să controleze spitalizările și decesele

Decesele au loc în ciuda programului său ambițios de vaccinare, care este lider în UE, prin creșterea aprovizionării cu vaccinurile Sinopharm din China și Sputnik V din Rusia.

Peste 2 milioane de doze au fost administrate începând de marți, inoculând peste 20% din populație.

Jurnaliștii din Ungaria au publicat miercuri o scrisoare deschisă cerând accesul la spitalele supraîncărcate pentru a raporta ce se întâmplă, deoarece au denunțat „obstrucția” din partea guvernului ungar.

„Medicii și asistenții medicali nu sunt liberi să se exprime public și presa nu are voie să intre în unitățile medicale” și în centrele de vaccinare, au spus editorii a 28 de ziare și posturi TV.

„Lipsa de informații are consecințe grave”, au spus autorii scrisorii. „Din cauza lipsei de raportare cu privire la realitatea spitalelor, mulți oameni încă reduc la minimum pericolele virusului și nu iau măsuri de protecție, ceea ce contribuie la exacerbarea epidemiei.”

În scrisoarea lor, jurnaliștii solicită, de asemenea, organizarea unor conferințe de presă reale, în care jurnaliștii să poată pune întrebări în direct.

„Spitalele sunt făcute pentru tratarea pacienților, nu pentru camere TV”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

„Personalul face sarcini supraomenești. Lăsați-i să lucreze”, a spus el într-o postare pe Facebook.

De la revenirea sa la putere, în 2010, prim-ministrul Viktor Orban a fost acuzat în mod regulat de UE și de organizațiile internaționale că subminează statul de drept și mass-media independente din țară.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.