Singura formulă care poate opri implozia României

Singura formulă care poate opri implozia României

noiembrie 1, 2021 4

Dacă există o expresie care mi-a mutilat auzul în aceste săptămâni de chin al guvernării PNL-USR aceea e ”refacerea coaliției”.

Ultimele informații arată că, după ce generalul Ciucă nu a găsit sprijin pentru guvernul minoritar PNL-UDMR, acesta își va depune în cele din urmă mandatul de premier desemnat și nu va mai exista un vot în Parlament pentru cabinetul său.

Degringolada e maximă.

Marii perdanți sunt însă președintele Iohannis, Florin Cîțu, președintele PNL actual, Dacian Cioloș, liderul recent al USR.

Dacă o astfel de situație se va produce și vom asista la un al TREILEA premier devorat de această coaliție PNL-USR (după Orban, Cîțu și acum Ciucă), avem confirmarea clară că liberalii și useriștii au pierdut hățurile.

PNL și USR sunt, de altfel, cei mai penalizați de electorat pentru această criză continuă ai cărei unici actori au fost și care a făcut mult rău României. Sondajele de opinie arată o scădere importantă a încrederii în PNL și USR.

Iar dacă acum auzim din nou ce spuneam că distruge deja timpanele, adică ”refacerea coaliției”, e clar spre ce ne îndreptăm.

Spre o lungă perioadă care va semăna cu ce am văzut în ultimele 9 luni de când s-a format coaliția PNL-USR.

Scandaluri, atacuri pe sub masă, tentative de lovituri sub centură, înregistrări pe ascuns scurse în presa aliată etc etc. România e condamnată la autodistrugere, ceva ce face însă dintotdeauna.

Nimic bun nu va ieși după ”refacerea coaliției”, pentru aceleași motive de care eu personal am vorbit din prima zi, după alegerile din 2020, când am spus că relația PNL-USR va face praf România, din cauză că aceste două partide se urăsc de moarte.

USR e construit pe ura anti-PNL, deci cum să funcționeze o coaliție între ele?

Va fi un dezastru. Singura diferență între ”refacerea coaliției” și altă formulă de guvernare e că banii drenați din afaceri cu statul vor merge la rețelele de partid ale PNL, USR și UDMR și nu la alții. Atât. În rest, vom asista la o lungă perioadă de scandaluri și crize mai mici sau mai mari, care unde va duce România?

Simplu: în brațele PSD și AUR.

De ce? Pentru că aceste două partide au crescut spectaculos doar pentru că USR și PNL s-au certat. Niciun efort nu mai trebuie să facă de acum încolo Ciolacu și Grindeanu, pe de o parte, și George Simion și Claudiu Târziu, pe de alta, pentru a-și asigura împreună ultramajoritatea parlamentară viitoare.

Iar când ei vor veni la putere, vor avea țara pe masă numai bine curățită, că, deh, dreapta trebuie să facă ”reforme”.

Și vor începe din nou să arunce cu bani în populație, cum au făcut Ponta și Dragnea după Băsescu, jefuind practic țara de bani.

Dar nu e sigur că ”refacerea coaliției” va însemna reformele de care România are nevoie vitală. Pentru că un guvern în care se vor reuni iar autorii balamucului din ultimele 9 luni numai reforme nu va face.

Va fi exact aceeași formulă în care se vor spiona unii pe alții și vor căuta să-și dea la gioale, iar asta numai echipă unită nu poate fi.

Doar UDMR va rămâne singura piesă responsabilă în acest angrenaj care ne-a asasinat cu ”refacerea coaliției”, după ce tot ei, PNL și USR, au aruncat țara în criză, din orgolii de partid și personale.

Există o variantă mai bună decât ”refacerea coaliției”?

Da. O formulă de guvern susținut masiv în Parlament, de uniune națională sau de specialiști, care să treacă țara peste crizele suprapuse.

Dar și acestea nu sunt decât formule ”mincinoase”. Sau de imagine, de criză. Ele nu pot trăi decât pe termen scurt.

Cea mai solidă majoritate parlamentară este PSD-PNL-UDMR.

Nu are nicio importanță că se ”reface USL”. Și în Germania, stânga și dreapta și-au dat mâna în situații de criză.

Important e să existe o amplă majoritate, care să permită Guvernului să ia măsuri nepopulare și să atragă încrederea investitorilor.

Altă formulă politică nu există.

PNL, USR și UDMR nici măcar nu mai au majoritatea în Parlament, după ce Ludovic Orban și-a luat cu el gașca de parlamentari înfometați de funcții.

Deci, dacă PNL, USR și UDMR nu mai au majoritatea, atunci unde există majoritate? Dincolo, la PSD. Ba chiar solidă.

Este exact ce are nevoie România acum, în situații de criză. NU sunt vremuri de ținut coada pe sus, de atacuri la PSD cum a făcut Iohannis obsesiv anul trecut.

Dacă e nevoie urgentă de ceva e de un guvern cu majoritate solidă în Parlament. Or, prin ”refacerea coaliției” nu există așa ceva.

Un guvern PNL-USR-UDMR fragil în Parlament e mort din start, prin plecarea gripării Orban, care a omorât majoritatea pe care se baza ”refacerea coaliției”.

Avantajul unui guvern PSD-PNL-UDMR e și acela că PSD nu va mai crește spectaculos în Opoziție. Apoi, ținut ”în lesa” guvernării de criză, alături de două formațiuni parte a Partidului Popular European (PPE), deci dreapta politică, va face PSD mai permisiv la reforme de care România are maximă nevoie.

Între o guvernare prin ”refacerea coaliției” PNL-USR-UDMR (fragilă și sursă continuă de scandaluri) și una bazată pe o eventuală coaliție PNL-PSD-UDMR (care poate oferi o amplă majoritate și nu a dezamăgit, căci nu. a existat), pentru orice om de bună-credință e clară alegerea.

Cea de-a doua este singura formulă care poate opri implozia României.

Suntem aproape de implozie socială și nu departe de cea economică. Sistemul sanitar e la pământ, oamenii mor pe capete, facturile au zdrobit familii întregi, banii ocolesc România etc etc.

Sunt absolut convins că majoritatea românilor doresc o rezolvare rapidă a crizei, dar într-o formulă care să nu ne ducă înapoi la scandalurile din dreapta politică.

Oamenii ar gira fără probleme un guvern PNL-PSD-UDMR, cu o misiune clară: stabilitate, securitate sanitară, salvarea de vieți, oprirea atacului la buzunarele familiilor, reforme care se fac, nu doar se zic, aplicarea PNRR și investiții masive la sate.

Sunt prea multe și prea grave problemele ca lumea să aplece urechea la bârfe și gargară de tip ”USL2”.

Viețile oamenilor sunt mai importante decât bătălia politică.

 

 

 

Avatar
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
4 comments on “Singura formulă care poate opri implozia României
 1. Avatar

  Dunn

  Alianta cu PSD nu este o solutie, dupa cum nici alianta cu USR nu a fost si nu este.

  PSD, ca si USR sau AUR sunt pericole mortale pentru Romania.

  PSD, ca si USR au oameni de extrem de proasta calitate.

  Ambele partide sufera de efectele echo chamber, group thinking, wishfull thinking, beg the question dar si o doza mortala de cinism si ipocrizie.

  Ce se intampla acum este recunoasterea evidentei. Poporul roman a votat prost iar PSD a furat cel putin cateva procente din voturi.

  Dincoli de furtul la urne, toata vara 2020 PSD a facut campanie electorala cu toti popii. Au facut sfintiri la orice, podete, troite, adapatori pentru vite, garduri si cruci pe unde a ‘ntarcat dracu’ iapa si unde nu te duce gandul.

  Care credeti ca a fost mesajul pesedisto-popesc la respectivele intalniri? Au speriat babele si analfabetii ca vrea Iohannis sa sa-i omoare.

  Timp in care Ludovic Orban nu a facut NIMIC. Degeaba se fandoseste si-si da demisii.

  Orban nu a facut nimic iar asta s-a tradus in catastrofa de la alegeri. Ca sa pierzi 20% e prea mult pentru oricine. Dar nu pentru Orban.

  Aceasta este realitatea. Si asa a castigat alegerile PSD.

  O vorba veche spune ca „si ala golan dar si astia prosti”. Aceasta este realitatea romaneasca. Un popor de prosti manipulat de ucigasi cinici.

  Ucigasi cinici. PSD si AUR au ucis 48 000 de romani in numele „binelui” si „libertatii”. Probabil vor mai muri inca pe atata. Ce crede poporul? Ca e vina lui Iohannis ca a vrut sa-i vaccineze, sa le puna botnita si sa-i oblige sa se comporte civilizat.

  Ceea ce nu e cazul cu o buna parte a poporului roman.

  Un guvern minoritar condus de gen Ciuca era ultima solutie, un semn de normalitate, un semn ca Romania nu se prabuseste sub presiunea valului de imbecilitate si primitivism.

  Aceste lucruri trebuie spuse, raspuse si iar repetate.

  Este nevoie de adulti si de barbati seriosi (sau de Marghiolita Thatcher). Romania nu are nevoie de putoi isterici ca useristii, nici de ucigasi cinici ca pesedistii, nici de huligani cu cautatura neagra ca AUR-istii, nici de babe cufurite speriate ca daca le vaccineaza Iohannis se vor chinui in iad.

  noiembrie 2, 2021 Reply
 2. Avatar

  Dunn

  Se pare ca „rugaciunile” magicianului chaos Alexandr Dugin, cot la cot cu popimea „romaneasca” au avut efect.

  In Romania este haos pe cale sa se adanceasca.

  Glumim, dar in Romania este haos, iar organizatia lui Dugin are ca simbol discul cu sageti, simbol al magiei haosului. Totusi ce au cautat derbedeii in sutana la intalnirea cu exoticul asta?

  noiembrie 2, 2021 Reply
 3. Avatar

  Didu

  NU SE POATE FACE Administrare publică și guvernare cu politicienii actuali. România este condusă de oameni așa de incompenți la ora aceasta, că în Vest ar fi concediați în cel târziu 2 luni. Oricare partid al României trebuie să îndepărteze URGENT toată gloata care o conduce și să facă o treabă care se făcea în timpuri trecute (la celți se executa căpetenia care eșua să conducă tribul așa că să fie destul de mîncare și adăpostire caldă la iarnă), desigur nu vom folosi așa o pedepsire radicală. Trebuie să se întîmple o îndepărtare a unor incompenți prin votul bazei, rapid și fără tărăgănare. Incompetenții trebuie să primească o interdicție pentru posturi de conducere pentru cel puțin 5 ani. La conducerea țării și la conducerea orașelor, satelor, județelor trebuie să fie admiși numai profesioniști, care trebuie să dovedească abilități administrative și manageriale. Pe lângă postul de conducător al unei entități administrative trebuie să existe neapărat un gremiu de control – ca un comisariat guvernamental în care să nu fie membrii de partid, și acest comisariat să verifice orice cheltuială publică împreună cu curtea de conturi și să publice un raport public lunar, care poate fi citit de orice român, și care trebuie dezbătut în parlament. Așa se poate termina cu autoservirea din banul public al oricărui lider care conduce

  noiembrie 5, 2021 Reply
 4. Avatar

  Radu

  Marea problema a Romaniei este faptul ca in politica se inregimenteaza in majoritate, nulitati, iar romanii voteaza liste si nu persoane.

  noiembrie 29, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.