Va adopta și România ”arestarea” antivacciniștilor, după modelul Austriei?

Va adopta și România ”arestarea” antivacciniștilor, după modelul Austriei?

noiembrie 15, 2021 1

Instabilitatea politică din România provocată de votarea moțiunii PSD, AUR și USR își pune amprenta în continuare și asupra crizei sanitare.

Lipsite de un guvern cu puteri majore, autoritățile bâjbâie cu măsurile anti-COVID, fiecare partid având propria versiune pentru tratarea pandemiei.

Fostul ministru PNL al Sănătății Nelu Tătaru susţine că liberalii se opun testării cu bani de la buget pentru persoanele care nu sunt vaccinate.

„S-a votat ca noi, deputații PNL, să ne abținem. Statul oferă vaccin gratuit, dar testarea să se facă contracost”, susține Tătaru.

Pentru persoanele nevaccinate angajate la stat, PSD oferă 20 de teste gratuite în primele 60 de zile, intrând într-un fel de concurență cu PNL pentru cine ”oferă” mai mult ne-vaccinaților, nu puțini la număr.

România este, alături de Bulgaria, pe ultimele două locuri din Uniunea Europeană în materie de vaccinare, ceea ce este dovada clară că valul 5 al pandemiei, care va lovi cel mai probabil spre primăvară-vară, va fi și mai cumplit decât cel actual care a făcut din România țara cu cel mai mare număr de morți pe cap de locuitor.

Nu întâmplător, Nelu Tătaru recunoaște că România are „o predispoziție de un val cinci destul de agresiv”.

Între timp, în Europa, țările cu un nivel nu foarte bun de vaccinare (dar oricum dublu față de cel din România) realizează că dacă nu ajung la un nivel ca al Portugaliei, Spaniei sau Islandei vor face față tot mai greu ofensivei tulpinii Delta, care previne surpplusul de decese la cei vaccinați, dar nu și răspândirea virusului în comunitate.

Austria, de exemplu, trece la măsuri dure anti-vacciniști, obligându-i să stea ”arestați” la domiciliu în carantină, pentru a preveni extinderea pandemiei.

În România însă, partidele se tem de măsuri dure anti-vacciniști, pentru a nu pierde susținerea electorală a acestora.

PSD a ”faultat” deja impunerea certificatului verde ”la sânge” în spațiul public, iar PNL nu ia în calcul ”modelul austriac”.

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat că o măsură precum cea adoptată în Austria, carantină pentru cei nevaccinați, nu este luată în calcul deocamdată în România

”Deocamdată mergem cu certificatul verde, dar românii trebuie să știe că în Europa măsurile sunt mult mai drastice (…) În acest moment promovăm măsura certificatului verde. Pentru a stimula vaccinarea introducem certificatul verde.”, a spus Florin Cîțu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.