Vânătorii CEO și vânătorii boiernași PSD

Vânătorii CEO și vânătorii boiernași PSD

noiembrie 23, 2018 0

Tema vânătorii combinate cu puterea poate fi teză de doctorat sau subiect de bacalaureat, și nu după obosita baladă a lui Doinaș.

Bărbatul care te conduce omoară regulat viezuri, vulpi sau mistreți sau urși. Avem privilegiul de a contempla două forme de vânătoare politică, care deși desprinse din etape istorice diferite, sunt contemporane pe teritoriul nostru.

Vânătoarea cu CEO-i organizată de Țiriac și vânătorile politice ale maimarilor zilei autohtoni.

Țiriac are nevoie de demonstrație de forță. Avea nevoie inclusiv de publicitate în toate mediile mainstream. Inclusiv de publicitatea cu porcii bogați care omoară sute de porci într-un stil evident crud-turistic-de-lux-industrial. Important era să se vadă enumerările astea:

”Primul care a ajuns la Aeroport din Oradea a fost Wolfgang Porsche. După câteva minute, au apărut şi Ion Ţiriac cu Mark Miles şi Klaus Mangoldt. Milionarii n-au făcut declaraţii presei. Din 2005 a devenit o tradiţie ca an de an afaceristul Ion Ţiriac să-şi invite prietenii la o partidă de vânătoare pe domeniul concesionat la Balc. De această dată, vânătoarea a avut loc în timpul săptămânii, şi nu în weekend aşa cum era tradiţia.
Printre cei care au participat la vânătoare se numără Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului Porsche, a cărui avere este estimată la 4,5 miliarde euro, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului DaimlerChrysler, care are o avere estimată la 1,5 miliarde euro, Franz Rauch, supranumit „regele” european al sucurilor.
Alţi milionari prezenţi la Balc au fost: Robert Peugeot, deţinătorul pachetului majoritar al concernului Peugeot, Sandor Csanyi, om de afaceri din Ungaria preşedinte al OTP Bank, Stefano Ricci, celebru creator de modă, administratorul brandului care-i poartă numele, bancherul spaniol José Merino Jiménez, omul de afaceri spaniol Pepe Merino, Volker Schmid, unul dintre cei mai mari vânzători de publicitate sportivă din Europa, Mark D. Miles, preşedintele „Hulman & Company“, compania care deţine competiţia Indycar.

Potrivit ebihoreanul.ro, lista invitaţilor lui Ţiriac este completată de către Alfred Baumhauer, fabricant al produselor de lux Cartier, Sandu Georgescu – om de afaceri, patronul uneia dintre firmele care a implementat sistemul EADS, Alexander Pappas – om de afaceri, Wolfram Zoller – industriaş, Dragoş Grigoriu – om de afaceri din domeniul publicităţii, fondatorul Tempo Group, Markus Friesacher – om de afaceri austriac, Nestor Shufrych – politician ucrainian, membru al Parlamentului din Ucraina, Tinu Sebeşanu – om de afaceri în domeniul ospitalităţii, Siegfrield Wolf – om de afaceri austriac sau Dragoş Dobrescu – om de afaceri, poreclit „miliardarul fără chip”, membru al aşa numitului „grup de la Monaco”.” sursa

Cu astel de prieteni și demonstrații în forță, Țiriac venea și stătea cu deceniile în case de la RAPPS sau cerea diverse legi și scutiri pentru afacerile de aici. Țiriac ne-a prezentat întotdeauna statul de drept ca pe un stat de lobby, nu ne-a mințit, nesimțirea lui a fost și rămâne sinceră.

La PSD, treaba e semisecretă. Nu trebuie să știe pulimea. Omoară mult mai puțini porci și alte lighioane, dar întâlnirile sunt mai dese. Esența este conspirația, nu publicitatea. Ei sunt oamenii locului, nu reprezintă multinaționalele. Vânătorile lor seamănă cu afacerile lor. Sunt pe bani mai puțini – toți adunați au cât are ăla de la Porsche pentru o sesiune de shopping. Chiar și așa sunt destui cât pentru un boiernaș care să-și cumpere mașini de lux de la Țiriac.

Apoi, politicianul român știe și el lecția lui Țiriac, că deși sunt despărțite afacerile de politică, ele nu pot decât coexista în sistem, trebuie găsite soluții de împerechere public-privat. Public-privatul autohton e mic, meschin, fără posibilități de modernizare spectaculoasă, ca în cazul multinaționalelor, funcționează doar cât să păstreze un status quo semifuncțional.

Genială a fost apărarea lui Dragnea atunci când a fost întrebat despre vânătoare. Și genială e ignoranța unei majorități a ziariștilor care se concentrează doar pe TelDrum. Dragnea spune că iese constant cu sute de afaceriști la astfel de vânători unde Oprișan îi bate la fund pe neofiți și unde nu știi niciodată cine ce plătește cui. Nota de plată se achită ca prin farmec.

Vânătoarea ca sport trebuie să dispară. Și cu CEO, și cu boiernași PSD. Rituri macho de inițiere în făcut banul ca-ntre băieți iată că se schimbă, dar nu esențial. Pentru că lecția capitalistă de bază este că, desigur, avem o piață a competiției, a șanselor de parvenire pentru toți, dar totuși, pentru avere trebuie să dai un brânci sectar, să faci chermeze ale elitelor care să se cunoască, să ungă rotițele profitului în jurul focului. Feriți-vă de momentul când boiernașii vor vâna cu CEO-ii împreună. Deocamdată distanța între ei e prea mare și tendința este de eliminare. Însă vestea proastă pentru boiernașul PSD e că noul tip de boier autohton s-a născut, e undeva mai spre Vestul României și lucrează zilnic la o autonomie de centrul politic și la o lipire de marele business.

Deși e scârbă față de măcelul de la Balc, acceptarea populară e mai mare pentru Țiriac și CEO-ii lui decât pentru vânătoarea ”de combinație” pesedistă. Rareori găsești indicii mai clare despre ce forme de capital cresc ”natural”, cu susținere populară, și despre acest soi de anti-Moromeții pesedist în care capitalismul cu un mare retard se încăpățânează să nu-și dea duhul, ba chiar a trăit un mare come-back cu Dragnea în frunte.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.