VIDEO. 2.935 de cutremure sub vulcanul din insulele Canare a cărui erupție nu se mai oprește!

VIDEO. 2.935 de cutremure sub vulcanul din insulele Canare a cărui erupție nu se mai oprește!

octombrie 13, 2021 0

Valul seismic care a ridicat nivelul de alertă pe insula La Palma continuă persistent în ultimele ore.

În această noapte trecută au fost înregistrate peste 120 de mici cutremure, unele dintre ele resimțite de populație. Una dintre cele mai puternice, cea înregistrată în orașul El Paso și cu o magnitudine de 3,9 pe scara Richter, potrivit Institutului Național Geografic (IGN). După o revizuire, după ce magnitudinea sa a fost supraestimată, a fost evaluată la 3,5.

Inițial, primele cutremure au fost detectate în diferite puncte din municipiile Mazo, Fuencaliente, Los Llanos de Aridane și El Paso, în zona vulcanului Cumbre Vieja. Acum, cutremurele s-au mutat și în orașul Tazacorte, cu adâncimi cuprinse între 8 și 10 kilometri aproximativ.

IGN, într-o declarație, anunță că de la începutul seriei seismice, sâmbătă, 11 septembrie la 3:18 dimineața, „au fost detectate 2935 de cutremure în zona de sud a insulei La Palma, dintre care au localizat un total de 616 „. În comunicatul de presă, Institutul Geografic relatează, de asemenea, că seismicitatea începe să se mute în vestul insulei.

„Deformarea suprafeței este, de asemenea, observată, atât în ​​rețeaua insulei de stații GNSS, cât și în inclinometru. Acesta din urmă, situat la est de Cumbre Vieja, înregistrează un semnal pozitiv la est de 3 microradieni.”

Această deformare, informează centrul, este compatibilă cu un centru de presiune situat în zona în care se află seismicitatea.

Prin urmare, ieri după-amiază nivelul galben al activității vulcanice a fost activat la populațiile din zonele menționate mai sus.

Cu toate acestea, acest nivel de alertă nu reprezintă un risc suplimentar pentru cetățeni. Înseamnă mai multe informații despre o posibilă schimbare a situației, pe lângă consolidarea supravegherii activității seismice și vulcanice.

Institutul Vulcanic din Insulele Canare consideră mișcarea ca „o schimbare semnificativă” în vulcanul Cumbre Vieja, asociat cu un fenomen cunoscut sub numele de intruziune magmatică.

De asemenea, deformarea insulei, care arată presiunea pe care magma o exercită asupra scoarței terestre în încercarea de a pătrunde, a crescut la aproximativ 15 centimetri în zona apropiată de seismicitatea actuală și distribuția sa este încă compatibilă cu un centru de presiune în această zonă.

Dacă există o reactivare, cutremurele vor începe să aibă o intensitate mai mare și vor fi mai vizibile. În plus, vor începe să fie observate fenomene de suprafață precum alunecări de teren, fumarole și modificări ale mirosului apei sau comportamentul animalelor, printre altele.

Fenomenul pe care La Palma îl trăiește astăzi nu diferă de procesul prin care a trecut insula El Hierro în 2011 și care s-a încheiat cu o erupție și nașterea vulcanului subacvatic din Marea Calmas și nici de criza vulcanică pe care a trăit-o Teide, în 2004, sau de cutremurele care au zguduit toate Insulele Canare, cu mai multă forță pe insula La Palma, în 2017. Toate acestea se explică prin mișcările plăcilor tectonice.

https://youtu.be/C9nMUGIOqOU

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.