VIDEO. Convoi rusesc distrus de ucraineeni cu sistemul turcesc Turkish Bayraktar TB2s

VIDEO. Convoi rusesc distrus de ucraineeni cu sistemul turcesc Turkish Bayraktar TB2s

februarie 26, 2022 0

Luptătorii ucraineeni au repurtat o mare victorie de orgoliu și totodată de imagine, prin recucerirea regiunii Kherson, zonă foarte importantă din sudul țării, foarte aproape de coastele Mării Negre și Mării Azov.

Partea interesantă este că lovitura a fost posibilă după ce un mare convoi rusesc a fost distrus de forțele ucraineene cu o dronă produsă de Turcia – sistemul Turkish Bayraktar TB2s.

Bayraktar TB2 este un vehicul aerian de luptă fără pilot (UCAV) turcesc de altitudine medie-lungă (MALE) capabil să efectueze operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome.

Este produs de compania turcă Baykar Defence, în primul rând pentru forțele armate turce.

Aeronava este monitorizată și controlată de un echipaj de zbor în stația de control de la sol, inclusiv angajarea de arme, prin satelitul Türksat.

Bayraktar înseamnă „steag” sau „purtator standard” în turcă.

Dezvoltarea UAV a fost în mare parte creditată lui Selçuk Bayraktar, un fost student absolvent al MIT.

Aeronava se baza anterior pe componente și tehnologii importate și reglementate, precum motoarele (fabricate de Rotax în Austria) și optoelectronica (senzori FLIR importați de la Wescam în Canada sau Hensoldt din Germania).

Exporturile de motoare au fost oprite când Bombardier, proprietarul Rotax, a luat cunoștință de utilizarea militară a motorului lor de aeronave de agrement Rotax 912.

În octombrie 2020, exporturile canadiane WESCAM (optice și senzori) au fost restricționate de Ministerul canadian de Externe.

Dronele Bayraktar au fost lăudate pentru realizările lor de autoritățile turce și non-turce. Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace și autorul american de științe politice Francis Fukuyama au lăudat platforma și sistemele sale.

Începând cu 26 noiembrie 2021, drona TB2 a finalizat 400.000 de ore de zbor la nivel global.

Analistul Salem Al Ketbi a susținut că cererea mare pentru modelul de drone a contribuit la extinderea „influenței strategice” a Turciei.

Zona recucerită de armata ucraineană este foarte bine amplasată strategic, aproape de Marea Neagră și Marea Azov
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.