VIDEO. Momentul în care lava vulcanului intră în mare și cum apare a doua limbă de foc care o ia la vale

VIDEO. Momentul în care lava vulcanului intră în mare și cum apare a doua limbă de foc care o ia la vale

octombrie 1, 2021 0

Așa cum era de așteptat zilele trecute, fluxul de lavă, care iese din erupția vulcanică din La Palma, a intrat în mare, într-o zonă de stânci de pe coasta municipiului Tazacorte.

Acest videoclip înregistrat de pe nava Ángeles Alvariño, de la Institutul Spaniol de Oceanografie, arată cum materialul magmatic din erupția vulcanică Cumbre Vieja cade în mare de pe stânci.

O gaură nouă a creat o altă limbă de lavă pe La Palma. Informația a fost confirmată pentru ABC de cercetătorul Manuel Nogales, delegat al CSIC, care detaliază că focarul nou a apărut la aproximativ 400 de metri de centrul erupției și lava curge rapid pe panta paralelă cu cea principală din cauza pantei zonei.

Această revărsare, în mod previzibil, va tinde să se unească cu limba principală, fără a provoca un efect mai mare asupra noilor zone.

Zona în care se întâlnesc ambele fluxuri va fi cheia pentru evitarea distrugerii de clădiri noi, case și terenuri. Până în prezent, la înălțimea la care se află, nu a provocat încă pagube mari, dar toate privirile sunt îndreptate spre ea, acordând atenție direcției pe care o ia în această seară.

La punctul de emisie, ambele fluxuri rămân foarte aproape, dar se distanțează ușor în avansare. Odată cu sosirea nopții, această bifurcație a devenit mai evidentă. De asemenea, a existat un nou „deget” în pârâul care a ajuns la mare și curge mai încet decât cel principal din zona de sud.

Pe baza experienței altor vulcani de pe insule, acest nou limbaj ar fi putut fi produs de o revărsare a materialului magmatic din punctul principal.

Calitatea aerului se înrăutățește

Ultima actualizare a satelitului Copernicus indică faptul că peste o mie de clădiri au fost avariate de avansul lavei.

Sfârșitul său în ocean a provocat, de asemenea, că în unele stații de control instalate în Tazacorte a fost detectată o creștere a concentrației de dioxid de sulf, dar nu prezintă un risc pentru sănătate, relatează Departamentul pentru Securitate Internă pe rețelele sale sociale.

Guvernul Insulelor Canare, prin Direcția Generală pentru Securitate și Urgențe, a declarat situația de alertă pentru riscul de incendii forestiere începând de vineri nu numai în La Palma, ci și în El Hierro, La Gomera, Tenerife și Gran Canaria .

Această decizie a fost luată ținând cont de informațiile disponibile și în aplicarea Planului specific de protecție civilă și asistență de urgență pentru incendii forestiere din Comunitatea Autonomă a Insulelor Canare (Infoca). Deși perioada de mare pericol de incendiu s-a încheiat joi, Executivul Canarian a actualizat declarația din cauza unui nou episod de căldură din arhipelag.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.