VIDEO. Rivian, mașina electrică a Amazon, bate toate recordurile: 12 miliarde $ dintr-o lovitură

VIDEO. Rivian, mașina electrică a Amazon, bate toate recordurile: 12 miliarde $ dintr-o lovitură

noiembrie 11, 2021 0

Mașina electrică a devenit una dintre ”jucăriile” preferate ale investitorilor de pe Wall Street. Tesla o demonstrează de câteva luni și a fost mai mult decât dovedit de Rivian, un producător de vehicule electrice care a livrat până în octombrie doar 156 de camionete ale modelului său R1T, majoritatea angajaților, dar pe care investitorii l-au impulsionat deja la o poziţie de onoare în industria auto nord-americană.

Firma a dat lovitura în cel mai mare debut pe Bursa de Valori al unei companii americane, de la Facebook în 2012, datorită căruia a strâns aproape 12 miliarde de dolari (circa 10,5 miliarde de euro), relatează Deutsche Welle.

Prețul de pornire al acțiunilor a fost de 78 de dolari, dar în câteva minute a depășit 119 de dolari, cu reevaluări care au depășit 50%.

Cererea puternică pentru titlurile sale a atins în cele din urmă evaluarea la 100,73 USD, cu 29% peste prețul de pornire.

Asta presupune o capitalizare bursieră de aproape 88 de miliarde de dolari conform Bloomberg, ceea ce o face dintr-o dată a doua companie ca mărime din sector din Statele Unite, doar în urma intangibilei Tesla și lăsând în urmă două companii istorice precum General Motors și Ford.

Dacă te uiți la nivel global, RIVIAN se află pe locul șase, depășit de Tesla însăși, Toyota japoneză, Volkswagen germană, producătorul chinez de mașini electrice BYD auto și germanii de la Daimler.

Încrederea investitorilor se datorează mai multor motive. Deși livrările de vehicule sunt încă simbolice, Rivian a primit deja 55.400 de comenzi (care nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023), potrivit broșurii sale de lansare pe piață.

La acestea trebuie adăugat că va fabrica 100.000 de autoutilitare de livrare pentru Amazon – primele 10.000 urmau să fie livrate anul viitor, ultima în 2030 – beneficiind astfel de încercarea companiei fondată de Jeff Bezos de a-și transforma flota astfel încât să fie propulsată de energie curată.

Iar prezența în acționariat a unor parteneri renumiți precum Amazon menționat mai sus – care deține 22,4% din firmă, ceea ce o face principalul acționar – și Ford, care deține 12%, adaugă o doză suplimentară de încredere în companie.

Restul sunt aproape toate așteptări. Pe piață, Tesla a decolat depășind o evaluare de piață de un trilion de dolari, poziționându-se ca a șasea cea mai mare companie din lume – are în față doar Microsoft, Apple, compania petrolieră saudită Aramco, Google și Amazon.

Și în mijlocul boom-ului burselor, mulțumită parțial zecilor de milioane de cecuri emise de guvernul Joe Biden și politicii de bani ieftini a Rezervei Federale, investitorii caută să reproducă aceeași logică cu Rivian, cea mai recentă promisiune a lumii mașinilor electrice și doar un nou venit în lumea indicelui Nasdaq.

Compania are deja o structură clară. Are 6.000 de angajați, iar în informațiile transmise autorității de reglementare din SUA susține că are capacitatea de a produce 150.000 de vehicule pe an. Dar cifrele lui sunt încă ”roșii”: va pierde 1,28 miliarde de dolari în acest trimestru.

Și este departe peste alți mari producători pe care i-a depășit deja ca valoare: General Motors a vândut 6,8 milioane de vehicule în 2020. Iar Ford 4,2 milioane.

Fazele lungi ale pieței, însă, nu țin cont de pierderile de azi, ci de profiturile de mâine și acolo îl plasează pe Rivian, într-o poziție de viitor mult mai privilegiată în ipotetica lume electrică viitoare, care are ca scop îndepărtarea rezervorului și a combustibililor fosili.

Confruntat cu succesul lui Rivian, CEO-ul General Motors, Mary Barra, a declarat citat de El Pais, la un eveniment organizat de The New York Times, că acest lucru demonstrează că compania sa este în mod clar subevaluată.

Dar preferințele investitorilor din sector sunt deconectate de orice criteriu bazat pe vânzări: Tesla valorează la fel de mult ca următorii săi nouă rivali la un loc, inclusiv Rivian, chiar dacă anul trecut a vândut doar 500.000 de mașini.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.