Semne proaste și din SUA: inflația a sărit la 6,2%, cel mai rău parametru din ultimii 30 de ani
Mesajul liniștitor din partea autorităților americane că inflația care a însoțit etapele incipiente ale redresării post-pandemie ar fi de natură temporară nu mai poate fi convingător, în lumina datelor din octombrie.
Indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat luna trecută la 6,2%, cea mai proastă cifră din 1990, din cauza creșterii prețurilor la benzină și la alimente, precum și a creșterii chiriilor. Dacă tendința începută la sfârșitul primăverii și consolidată vara continuă, inflația va rămâne ridicată și anul viitor, complicând o perspectivă marcată de criza globală a producției și distribuției.
IPC a crescut cu aproape un punct (0,9%) în octombrie, dublu față de cel din septembrie (0,4%).
În ceea ce privește inflația anuală, procentul înregistrat în octombrie a fost de 6,2%, cel mai mare din noiembrie 1990, și cu aproape un punct mai mult decât cel observat în septembrie (5,4%).
Pe scurt: cele mai proaste date din ultimele trei decenii, conform statisticilor Departamentului Muncii publicate miercuri.
Așa-numitul indice al prețurilor de bază, sau inflația dură, care exclude categoriile adesea volatile de alimente și energie, a crescut cu 4,6% în octombrie față de anul precedent și cu peste 4% în septembrie: este și cea mai mare creștere din 1991.
În timp ce prețurile s-au moderat în sectoarele direct expuse redeschiderii economice (vânzarea de mașini uzate și cheltuieli de călătorie și transport), incidența inflației în alimentație este deosebit de mare.
Prețurile alimentelor au cunoscut o creștere anuală de 5,3% în a zecea lună a anului, cu șapte zecimi mai mult decât în luna precedentă. Chiriile și alte costuri legate de cazare, care reprezintă aproximativ o treime din IPC, au crescut constant în ultimele luni, în timp ce anumite servicii devin și mai scumpe, pe măsură ce companiile ridică salariile pentru a atrage forța de muncă.
Vești proaste pentru președintele Joe Biden, relatează El Pais.
Biden, la fel ca Rezerva Federală, a insistat că creșterea inflației este o consecință directă a fazei expansioniste a consumului experimentată în această primăvară datorită planurilor de stimulare ale guvernului și progresului vaccinării.
Dar asigurările Casei Albe se văd acum zdrobite de realitate, inflația depășind cu mult valoarea de 2%, prognoza Rezervei Federale (Fed, banca centrală a Statelor Unite).
Acel orizont pare mai îndepărtat astăzi și majoritatea analiștilor cred că nu va fi posibil cel puțin până la sfârșitul anului viitor.