Semne proaste și din SUA: inflația a sărit la 6,2%, cel mai rău parametru din ultimii 30 de ani

Semne proaste și din SUA: inflația a sărit la 6,2%, cel mai rău parametru din ultimii 30 de ani

noiembrie 10, 2021 0

Mesajul liniștitor din partea autorităților americane că inflația care a însoțit etapele incipiente ale redresării post-pandemie ar fi de natură temporară nu mai poate fi convingător, în lumina datelor din octombrie.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat luna trecută la 6,2%, cea mai proastă cifră din 1990, din cauza creșterii prețurilor la benzină și la alimente, precum și a creșterii chiriilor. Dacă tendința începută la sfârșitul primăverii și consolidată vara continuă, inflația va rămâne ridicată și anul viitor, complicând o perspectivă marcată de criza globală a producției și distribuției.

IPC a crescut cu aproape un punct (0,9%) în octombrie, dublu față de cel din septembrie (0,4%).

În ceea ce privește inflația anuală, procentul înregistrat în octombrie a fost de 6,2%, cel mai mare din noiembrie 1990, și cu aproape un punct mai mult decât cel observat în septembrie (5,4%).

Pe scurt: cele mai proaste date din ultimele trei decenii, conform statisticilor Departamentului Muncii publicate miercuri.

Așa-numitul indice al prețurilor de bază, sau inflația dură, care exclude categoriile adesea volatile de alimente și energie, a crescut cu 4,6% în octombrie față de anul precedent și cu peste 4% în septembrie: este și cea mai mare creștere din 1991.

În timp ce prețurile s-au moderat în sectoarele direct expuse redeschiderii economice (vânzarea de mașini uzate și cheltuieli de călătorie și transport), incidența inflației în alimentație este deosebit de mare.

Prețurile alimentelor au cunoscut o creștere anuală de 5,3% în a zecea lună a anului, cu șapte zecimi mai mult decât în ​​luna precedentă. Chiriile și alte costuri legate de cazare, care reprezintă aproximativ o treime din IPC, au crescut constant în ultimele luni, în timp ce anumite servicii devin și mai scumpe, pe măsură ce companiile ridică salariile pentru a atrage forța de muncă.

Vești proaste pentru președintele Joe Biden, relatează El Pais.

Biden, la fel ca Rezerva Federală, a insistat că creșterea inflației este o consecință directă a fazei expansioniste a consumului experimentată în această primăvară datorită planurilor de stimulare ale guvernului și progresului vaccinării.

Dar asigurările Casei Albe se văd acum zdrobite de realitate, inflația depășind cu mult valoarea de 2%, prognoza Rezervei Federale (Fed, banca centrală a Statelor Unite).

Acel orizont pare mai îndepărtat astăzi și majoritatea analiștilor cred că nu va fi posibil cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.