VIDEO. ”Să vină Diaspora/Să ne p…m noi pe ea!”… De ce e ”normală” numirea noului șef al DRP
Printre știrile cele mai ”sexy” ale începutului de an figurează în top cea a numirii ca șef al Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP) a unui personaj criticat în presă pentru trecutul său sau pregătirea sa educațională.
G4Media a întocmit o listă a acestor ”bube” pentru care Gheorghe Cârciu, sugerează jurnaliștii, nu ar fi trebuit să ocupe poziția de prim reprezentant al Guvernului României în relația cu Diaspora (românii plecați din țară).
Iată principalele observații:
- 1) Gheorghe Cârciu (PSD) a absolvit în 2021 Facultatea de Științe Economice la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, la exact 30 de ani de la terminarea liceului
- 2) După Revolutie, Drăgan le-a acordat sprijin financiar lui Eugen Barbu și lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-și lansa ziarul de extrema dreaptă România Mare. Împreună cu Vadim Tudor a fost fondatorul, în 1990, al „Ligii Mareșal Ion Antonescu”, mai târziu redenumită „Liga Mareșalilor”
- 3) Diaspora este simbolică pentru președintele Klaus Iohannis, pentru care românii din afara țării s-au mobilizat masiv în două rânduri, atât în 2014, cât și în 2019
- 4) PSD, dimpotrivă, nu este văzut cu ochi buni de românii din afara țării, mai ales după reprimarea violentă a protestului Diasporei în 10 August 2018 de regimul Dragnea.
De ce numirea acestui prosper om de afaceri la cârma DRP poate fi considerată totuși una ”normală”, din perspectiva noilor condiții politico-sociale din România și UE?
- 1) Faptul că Gheorghe Cârciu a absolvit o instituție de învățământ superior la mulți ani distanță de la terminarea liceului nu este un motiv imputabil nimănui. Dimpotrivă, în Occident, a urma cursurile unei universități spre sau la bătrânețe e considerat a fi mai degrabă o virtute, nicidecum o slăbiciune. Sigur, calitatea instituției de educație accesate de Cârciu sau formarea sa profesională ori CV-ul sunt, evident, teme serioase în sine
- 2) Legăturile sale cu forțele extremist-naționaliste din România mai degrabă justifică decât împiedică o astfel de numire. Ascensiunea AUR sau a apariția noului partid al lui Liviu Dragnea sunt exemple că la nivel social crește acest curent, iar PSD nu vrea să piardă o pâine tot mai bună de mâncat pe terenul naționalist, de aceea fie atrage oameni cu acest profil precum noul șef al DRP, fie îi lasă în pace și îi încurajează subtil pe cei din interior cu discurs similar (deputatul Dumitru Coarnă, de exemplu)
- Adevărat, Klaus Iohannis a contat enorm pe sprijinul Diasporei, dar nu mai contează nici el, nici partidele de Dreapta. AUR a fost cel mai votat partid în cele mai populate țări din UE cu români. În Italia, pe primul loc a fost AUR cu peste 35 % din voturi, urmat de PNL – 24.8%, USR – 22.8%. În Spania, PNL a fost primul cu aproape – 31%, urmat de AUR – 26,9%, si USR – 24,9%. Numirea unui naționalist precum Cârciu e în acest spirit al creșterii valului naționalist din Diaspora, pe fondul dezamăgirii produse de forțele de Dreapta (criza PNL-USR)
- PSD a luat mereu puține voturi în afara țării și a acționat ca și când Diaspora îi este ostilă premeditat, dar tocmai acest motiv joacă în favoarea numirii unui om precum Cârciu la DRP; PSD vrea să crească aici, să concureze AUR și să atragă votanți de la PNL și chiar USR.
Aceasta e noua ”normalitate” din România și din Europa care explică 1 – de ce PSD a pariat pe un naționalist șef la DRP; 2 – de ce PNL a cedat acest post la negocierile cu PSD.
În alegerile viitoare, sociologii estimează un absenteism major, mai ales în Diaspora, în special din cauza certurilor continue dintre USR și PNL care au dezamăgit atât la guvernare, cât și în afara ei. Prin urmare, voturile din străinătate nu mai sunt o miză, pentru PNL cel puțin, mai ales pe fondul alianței cu PSD la guvernare (care va împinge și mai mult electorat către AUR, în afara țării).
În plus, DRP nu contează și nu a contat niciodată în influențarea masivă a votului în Diaspora. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este mai mult o instituție formală, inutilă chiar, consumatoare de resurse bugetare fără mari rezultate în viața românilor din afara țării. Și din acest motiv, probabil că pe foarte mulți ”diasporeni” nu îi interesează soarta DRP, cine a fost sau va fi la conducerea unei instituții-moluscă.
E drept, predecesorii lui Gheorghe Cârciu au fost oameni onorabili: Oana Ursache (USR) și mai ales Ovidiu Burdușa (PNL) sunt români care au trăit pe viu experiența vieții departe de casă, prima în Spania, al doilea în Italia. Oana Ursache e om de litere și profesoară de limba română la Universitatea din Granada, Ovidiu Burdușa a plecat cu mâinile în buzunar la Roma și a construit cu mare trudă și sacrificii o afacere de familie devenită popas turistic pentru mulți români și europeni, vizitatori ai Cetății Eterne.
Dar asta nu înseamnă nici că majoritatea celor din afara granițelor sunt ca ei, nici că în oameni precum Gheorghe Cârciu se vor regăsi mai puțini ”diasporeni” sau că românilor din afară le pasă prea mult de calitatea șefului DRP. E mai degrabă o chestiune simbolică, de imagine, fără mari mize pentru românii de pretutindeni.
Din toate aceste motive, Cârciu este pur și simplu ”omul potrivit la locul potrivit” pentru noile vremuri naționaliste, pentru un PSD aflat în căutare de breșe politice în electoratele rivalilor săi și inclusiv pentru toți fanii manelistului Caval, cel care îi cânta slugarnic baronului PSD Nicolae Bădălău, ”Să vină Diaspora, Să ne p…m noi pe ea!” (vezi video alăturat).
Sighiartău, mesaj ferm pe adresa premierului Ciucă
Robert Sighiartău, vicepresedintele PNL pe relații externe, critică numirea de către premierul Nicolae Ciucă la șefia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.