Viitoarele mame vor primi 14.500 de euro pentru fiecare nou-născut. Măsuri noi pentru stimularea natalității în UE

Viitoarele mame vor primi 14.500 de euro pentru fiecare nou-născut. Măsuri noi pentru stimularea natalității în UE

iunie 18, 2021 0

Isabel Díaz Ayuso (Partidul Popular, PP) va fi realeasă vinerea aceasta în funcția de președinte al Comunității din Madrid – cu excepția unei întorsături neașteptate în scenariu – cu voturile în favoarea sa ale formațiunii de extremă dreapta, Vox.

Prima sa lovitură de efect a fost dată ieri, în timpul discursului pentru a cere Camerei Autonome încredere în învestirea sa, prin anunțarea creării unui cec de 14.500 de euro, per nou-născut, pentru mamele cu vârsta sub 30 de ani.

Acestea vor fi distribuite în rate de 500 de euro pe lună din a cincea lună de sarcină și până când copilul va împlini doi ani.

Măsura se aplică femeilor care au fost înregistrate într-un municipiu din regiunea Madrid de cel puțin un deceniu și ale căror locuri de muncă, dacă au, înregistrează venituri de cel mult 30.000 de euro pe an, relatează El Mundo.

Echipa lui Ayuso subliniază că pentru elaborarea planului de promovare a natalității a fost făcut un studiu preliminar pentru a analiza situația din alte comunități autonome și că astfel s-a conturat o inițiativă „fără precedent” în Spania, și chiar într-o bună parte a Europei: doar Polonia și Ungaria aplică politici determinate pentru a sprjini femeile care vor să fie mame.

Ajutorul direct al regiunii Madrid va fi însoțit de o altă facilitate: includerea femeilor însărcinate cu vârsta de până la 35 de ani ca grup prioritar în atribuirea apartamentelor de închiriat la un preț redus din Planul Live.

Acesta prevede construirea a 15.000 de case înainte de alegerile din 2023 și fără limită de vârstă pentru cei care sunt șomeri, de asemenea, o bancă de locuri de muncă și un program de formare și reconversie profesională.

Pandemia a crescut numărul deceselor și a scăzut nașterile

Efectele Covid au avut un impact dramatic asupra demografiei spaniole. În 2020, 492.930 de persoane au murit în Spania, cea mai gravă cifră de când există înregistrări oficiale.

Potrivit datelor provizorii privind mișcarea naturală a populației publicate joi de INE, decesele au crescut cu 17,7% față de anul precedent. Lunile martie și aprilie, coincizând cu începutul pandemiei, au concentrat cel mai mare număr de decese, 56,8% și 78,2% comparativ cu același moment al anului precedent.

O altă consecință pe care virusul a adus-o a fost scăderea precipitată a numărului de nașteri la un nivel minim istoric.

În total, s-au născut 21.411 copii mai puțin decât în ​​2019. Deși natalitatea era deja proastă în Spania – în ultimul deceniu a scăzut cu 27,3%-, criza coronavirusului a agravat această tendință. Acest lucru se datorează parțial faptului că există mai puține femei în vârstă fertilă, iar maternitatea este tot mai întârziată, uneori atât de mult încât este imposibil să ai copii.

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.