Cum ”mușcă” BREXIT din economia Marii Britanii. Europenii nu se mai înghesuie să caute joburi în insulă

Cum ”mușcă” BREXIT din economia Marii Britanii. Europenii nu se mai înghesuie să caute joburi în insulă

iunie 18, 2021 0

Reacția nervoasă a premierului Boris Johnson, la adresa UE, la recenta reuniune G7 a celor mai industrializate țări avea multe explicații. Ascesiunea infectărilor cu noua tulpină indiană a coronavirusului era un motiv apăsător, dar nu singurul.

La fel de dureros pentru viitorul Marii Britanii, țară care a decis să părăsească de bunăvoie blocul comunitar, este fenomenul crizei economice pe multiple paliere.

Cea provocată de pandemie e ultima.

De fapt, criza e în curs de mai bine de câțiva ani, după referendumul pentru ieșirea din UE de acum 5 ani: la scurt timp după ce britanicii au spus DA, aprobând BREXIT-ul, a început ”hemoragia” companiilor.

Nu puține au ales să-și mute fie sediul din UK, fie să închidă fabrici la propriu, dar acesta a fost doar începutul. Odată cu ieșirea efectivă din UE, la 31 ianuarie 2020, problemele din economie au început să se acumuleze, ”criza sardinelor” fiind doar una dintre ele.

O nouă criză bate la ușă

Acum, apar primele date despre o altă criză – cea a forței de muncă străine. Pur și simplu, europenii nu mai vor să-și caute joburi în UK.

Dar va cauza Brexitul o penurie de forță de muncă și va diminua relansarea economică din Marea Britanie? Iată ce sugerează un studiu realizat de Indeed și publicat joi.

Potrivit platformei de căutare a unui loc de muncă pe internet, numărul de cereri din partea solicitanților de locuri de muncă membri UE pentru o funcție în Marea Britanie a scăzut cu 36% în luna mai, comparativ cu nivelul mediu din 2019.

Potrivit „The Guardian”, care transmite aceste date, locurile de muncă cu salarii reduse din industria hotelieră, sectorul sănătății și logistică au înregistrat cele mai semnificative scăderi (41%).

Influența Brexitului este confirmată de faptul că incidența căutărilor de joburi din țări din afara Uniunii Europene, precum Irlanda – unde cetățenii își păstrează dreptul de a trăi și de a lucra în Regatul Unit – nu a scăzut decât cu 1%.

Tot mai multe posturi vacante

Cotidianul britanic raportează că numărul de posturi vacante a crescut de la redeschiderea centrelor de recepție și a punctelor de vânzare cu amănuntul în urma relaxării treptate a măsurilor sanitare. Această lipsă de forță de muncă ar putea încetini redresarea și ar putea crea inflație, avertizează oamenii de afaceri. Companiile sunt într-adevăr forțate să crească salariile pentru a atrage recruți.

Potrivit studiilor efectuate pentru guvern și citate de G4Media.ro, cifrele oficiale de pe piața muncii din Marea Britanie nu au arătat o creștere excepțională a nivelurilor salariale în 2021. Dar se ridică voci printre antreprenori care solicită guvernului să pună în aplicare un program de vize de lucru pentru europeni.

Potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an de Centrul de Excelență al Statisticilor Economice al Oficiului pentru Statistică Națională, institutul național de statistică britanic, 1,3 milioane de lucrători străini au părăsit țara de la începutul pandemiei. Numai orașul Londra a pierdut 8% din populație, adică 700.000 de lucrători din statele UE.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.