Vinul săptămînii: Fetească Regală de la Drăgăşani

octombrie 17, 2009 0

Deşi încă mai sînt în Portugalia, ţară care are nişte vinuri roşii excepţionale (nu, nu e o exagerare, chiar aşa e!), totuşi, vinul prezentat astăzi de titularul rubriii, Cezar Ioan, e unul alb, românesc. Iată recomandarea:
Feteasca regala Genius Loci Stirbey 2006
Fetească regală Genius loci 2006, Drăgăşani .Un vin rar, un vin foarte bun. Nu reuşesc să-mi dau seama dacă l-aş putea numi “un vin de autor”, atâta vreme cât însuşi autorul său l-a dedicat „terroir”-ului de unde provin strugurii (şi unde a fost fermentat şi îmbuteliat). „Genius Loci(Spiritul locului) este numele unei asociaţii de vinificatori din lumea întreagă care se străduiesc să redea în vinurile lor exact această identitate, expresivitate şi personalitate a locurilor de origine.
Strugurii de Fetească regală – mai bogaţi în tanini decât alte soiuri albe – dar şi fermentarea “tradiţională” în vas de lemn, dau acestui vin o structură puternică. Dacă la lansarea pe piaţă şi anul trecut vinul avea arome de citrice şi fructe exotice, acum a evoluat către nuanţe fine de flori de tei, îmbogăţindu-se prin apariţia buchetului de sticlă şi surprinzând prin rotunjime, echilibru şi vioiciune. Tuşele de lemn de stejar şi baton de vanilie oferă, în plus, un motiv pentru care sunt sigur că veţi trece acest vin la capitolul “întâlnirilor memorabile”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.