Virusologul lui Merkel: ”Germania va depăși 100.000 de morți COVID, în această iarnă”

Virusologul lui Merkel: ”Germania va depăși 100.000 de morți COVID, în această iarnă”

noiembrie 11, 2021 0

„Există încă prea mulți oameni nevaccinați în Germania”, insistă Christian Drosten, șeful departamentului de virologie la Berlin Charité și virolog șef al lui Merkel de la începutul pandemiei, relatează ABC.

„Vor fi multe victime dacă nu se iau imediat măsuri mai dure, deoarece doar testele masive, de la sine, nu vor putea sparge al patrulea val. Restricțiile de contact sunt din nou necesare”, insistă el.

Iar când a fost rugat să calculeze despre câte victime vorbim, Drosten prezice că Germania va depăși 100.000 de decese din cauza Covid în această iarnă.

Având în vedere experiența din Anglia, cu o rată de vaccinare la fel de mare, dar cu mult mai multe infecții și decese, Drosten consideră că predicția sa „este o estimare conservatoare”.

Până acum, Merkel a urmat la recomandările lui Drosten la milimetru și iarna trecută Germania a suferit unul dintre cele mai dure și mai lungi episoade de restricții de pe planetă.

Dar Merkel acum este cancelar interimar și părțile care negociază formarea următorului guvern sunt reticente în a-i urma exemplul. „Cu mine nu va mai fi niciun blocaj”, a declarat liderul liberalilor FDP și, foarte probabil, noul ministru de finanțe, Christian Lindner.

În timp ce purtătorul de cuvânt al SPD pentru sănătate, al social-democraților, Karl Lauterbach, foarte probabil următorul ministru al Sănătății din Germania, solicită implementarea regulamentului 2G, care presupune expulzarea din spațiile închise de  bunuri și servicii neesențiale a celor nevaccinați, fără a le permite accesul chiar dacă fac un test.

El cere guvernelor regionale din Bundesländer să aplice această restricție dură „în toate domeniile, cu excepția serviciilor de bază”. „Dacă nu o facem, aceasta va fi următoarea mare greșeală în lupta împotriva pandemiei”, a avertizat el.

Landul Saxonia este un pionier al aplicării acestui tip de restricție. A fost primul care a implementat regulamentul 2G în restaurante, pub-uri sau cluburi de noapte. Președintele regional, conservatorul Michael Kretschmer, a prezentat-o ​​drept „singura alternativă la închiderea unităților”.

Berlin, Brandenburg, Baden-Württemberg și Bavaria îl studiază. Alții, precum președintele regional al Turingiei, Bodo Ramelow, nu văd așa de clar aplicarea regulamentului 2G: „Dar cine va controla toate acestea? Unitățile sunt însărcinate cu o responsabilitate care nu le corespunde”.

Drosten insistă, la rândul său, că doar schimbarea comportamentului din populație s-a dovedit a fi capabilă să aplatizeze curba de expansiune a virusului, chiar mai mult decât vaccinurile și testele.

„Dacă oamenii își schimbă comportamentul și iau amenințarea mai în serios, asta are un efect.” Acesta este motivul pentru care comunicarea clară este esențială.

„Avem o situație de urgență reală și oamenii trebuie să știe despre asta”, spune virologul Angelei Merkel.

În opinia sa, situația actuală este mai proastă decât acum un an. Se precizează că varianta delta transformă rapid persoanele vaccinate în purtători. În același timp, acești oameni se mișcă relativ liber în societate.

„Așa ajunge virusul la cei nevaccinați, iar aceștia ajung cazuri severe de COVID”. Experiența evenimentelor 2-G din Münster și Hamburg a arătat că persoanele care au fost complet vaccinate s-au infectat, că persoanele vaccinate și convalescente (2G) s-au infectat reciproc.

Singura modalitate sigură, continuă Drosten, este evitarea contactului.

El avertizează, de asemenea, că sunt necesare vaccinuri de rapel pentru toată lumea.

„Vaccinul nu a fost făcut special pentru varianta Delta, ci pentru un virus care astăzi nu mai circulă. Dar totuși, dacă dozele de rapel ar ajunge la cel puțin jumătate din populație, rata de transmitere ar fi redusă semnificativ. Așteptați-vă la o iarnă foarte stresantă »cu măsuri noi, să spunem liniștite, de închidere« și fenomene pe care le trăim deja, precum saturația secțiilor de terapie intensivă și întârzierea operațiilor și a tratamentelor chiar și pentru boli grave din cauza situației spitalicești.”, afirmă specialistul german.

În acest context, landurile Saxonia și Turingia au anulat deja din nou piețele de Crăciun. Hamburg pune garduri, pentru ca cei vaccinați și nevaccinați să intre separat în piețele de Crăciun.

Dar cea mai proastă situație o au căminele de bătrâni, din nou foarte afectate. Numai în Frankfurt, infecțiile cu virus au fost detectate în șapte reședințe. Cel mai mare focar afectează 51 de locuitori ai unui stabiliment pentru pensionari, deși cei mai mulți dintre ei sunt complet vaccinați, astfel că focarele din acest an sunt foarte diferite.

Chiar și așa, centrele implementează singure restricții de acces, pe care speră să le mențină chiar și în perioada Crăciunului. Nemții se pregătesc să se întoarcă la situația în care vor petrece Sărbătorile din nou singuri.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.