VIDEO. ”Visul unui sat”. Cum a ajuns micuțul Villarreal marea capitală a Europei fotbalistice, într-o noapte magică

VIDEO. ”Visul unui sat”. Cum a ajuns micuțul Villarreal marea capitală a Europei fotbalistice, într-o noapte magică

mai 27, 2021 0

O finală de povestit copiilor! A fost nevoie de 11 lovituri de pedeapsă pentru a fi decisă câștigătoarea Europa League. Toți cei 10 jucători de câmp marcaseră. A venit rândul portarilor, ultimii pe lista celor 11 aflați în teren de fiecare parte a baricadei.

Rulli, portarul de la Vilareal, marchează. 11-10. După ce l-a învins pe De Gea, rivalul lui de la Manchester United, se mută între buturi. E rândul lui De Gea să tragă la poarta în care tocmai încasase al 12-lea gol. Se apropie de minge, șut și….rateazăăă!

Villarreal câștigă Europa League!

Marele Manchester United, învins de micul ”submarin galben” – porecla echipei de fotbal dintr-un orășel prea mic din toate punctele de vedere față de ”greii” continentului: populație (are doar 50.000 de locuitori), putere economică slabă față de orice altă capitală a fotbalului, stadion modest (”El Madrigal” e foarte cochet, dar mic față de Old Trafford ori Santiago Bernabeu).

Și totuși, minunea s-a produs. Fotbalul are marea calitate de a oferi încă astfel de miracole, cu atât mai improbabile într-o lume tot mai dependentă de performanța direct proporțională cu investițiile.

Noaptea magică din Polonia a cuprins străzile din micuța urbe plasată între Valencia și Castellon, două orașe pline de români, care așteaptă din timpuri deja îndepărtate o izbândă sportivă prin care să facă lumea să vorbească iar de regiunea galonatei echipe Valencia, dispărută însă în anonimat de prea mult timp.

”Visul unui pueblo”, (vezi foto principal sus) a titrat celebrul ziar ”Marca”, într-un titlu care spune totul: un ”sat” (e un fel de-a spune, sensul lui ”pueblo” e aici de loc mic, fără pretenții) a putut oferi lumii imposibilul.

Cum se explică un astfel de succes fără egal?

”Suntem o echipă, suntem o familie, iar la anul vom juga în Champions League”, spune Dani Parejo, unul dintre cei 11 jucători ai ”submarinului” care nu-și putea ascunde emoțiile imediat după meci.

În timp ce colegul său Albiol recunoaște, potrivita ziarului ”Sport”, nebunia meciului cu 11 penalty-uri: ”Parcă nu mai trăsesem de la punctul cu var de când eram copil”. Firesc, pentru un fundaș care are ca meserie să oprească goluri, nu să dea.

Dar poate cel mai frumos a descris victoria ziarul madrilen ”AS”:

”Niciodată un triumf nu a avut atâta valoare. Și în ciuda recompensei, adunată la penalty-uri după 22 de lovituri și o salvare de la Rulli la De Gea, materialul nu a cântărit atât de puțin în noaptea de neuitat din Gdansk. În victoria epică a lui Villarreal, o rachetă galbenă, împotriva lui Manchester United, un diavol roșu, ceea ce este cu adevărat șocant este, a fost și va fi magnitudinea populară a unei asemenea neprețuite bucurii. Submarinul nu numai că a făcut un oraș întreg să plângă de fericire, dar și-a schimbat cu siguranță cursul istoriei. Este o legendă”.

Iar ”Mundo Deportivo” trage și el spuza pe turta glorioșilor din noaptea de 26 mai 2021:

”Gdansk va rămâne pentru totdeauna un loc de pelerinaj pentru un Villarreal stoic care și-a câștigat dreptul de a sta la masa granzilor Europei, după ce a ridicat Europa League. Primul trofeu din istoria sa împotriva unui rival titanic precum United. Cu epopeea unui timp suplimentar de joc și a unor lovituri de pedeapsă dureroase și veșnice, condamnată de eșecul loviturii finale a lui De Gea, care e posibil să-și fi săpat propriul mormânt la Old Trafford. De data aceasta soarta a vrut să recompenseze o echipă provincială care, totuși, nu are limite. A câștigat cu picioarele și cu sufletul. Emery și băieții lui sunt eterni”.

E pandemie la Vila-real (denumirea orașului în limba valenciană al lui Villarreal), dar 50.000 de suflete au uitat de coronavirus. Fiesta a explodat pe străzile orășelului care produce faianță și ceramică din anii 1850, iar portocale și mandarine chiar dinainte ca locul să devină un fel de capitală a ceramicii ”azulejos”.

Însă istoria nu se mai scrie din această noapte așa. Sau ea cuprinde din noaptea de 26 mai 2021 o a treia pagină, cu mult mai populară pe continent: cea a victoriei de poveste a echipei locale de fotbal în finala Ligii Europa.

O izbândă care a luat pe nepregătite chiar și clubul de fotbal, care n-a mai apucat să-și actualizeze site-ul oficial. Pe pagina web nu scrie nimic de marea victorie a sa, dar nu mai e nevoie. Toată lumea scrie acum pe mii și mii de pagini web despre Villarreal.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.