Vlad Georgescu. Politica si istorie

mai 8, 2009 0

Preiau de pe siteul celor de la Humanitas succinta si foarte buna prezentare a unei carti care ar trebui sa devina lectura obligatorie pentru obraznicii si incultii politici stingisti si neostingisti de la noi. Incusiv sau mai ales celor tineri!
Studiul lui Vlad Georgescu – care are ca un an ultim de referinta 1977! – demonstreaza ca lumea descrisa atit de expresiv de G Orwell in „1984” si in „Ferma animalelor” a fost nu doar cu putinta, ci si reala. Inclusiv in Romania comunista!
Mai adaug ca astazi e 8 mai. Cindva, ziua era sarbatorita cu mare fast fiind decretata ziua PCR!
Textul de la Humanitas:
„O relatare „în direct” a modului în care istoriografia românească postbelică a fost manipulată în folos ideologic. Autorul, Vlad Georgescu, istoric al ideilor, ajuns, în exil, director al Secţiei române de la Radio Europa Liberă, şi-a asumat consecinţele actului său de curaj intelectual şi politic evidenţiind principalele trei trăsături ale istoriei de partid:

1. În mod paradoxal, deşi se pretinde a fi marxistă, istoria remodelată de comunişti, care insistă în imuabilitatea fondului autohton mergând până la geto-daci, este antimarxistă, neavând, de fapt, nici o justifiocare filozofică seriosă.
2. Maniile protocroniste, triumfalismul şi exaltarea miturilor deformează într-atât de mult perspectiva asupra trecutului, încât istoriografia românească a regimului Ceauşescu este antiştiinţifică.
3. Lipsa de discernământ cu care istoricii improvizaţi din activişti de partid inventează aniversări, unele dintre ele frizând prostia, precum sărbătorirea a 2 050 de ani la înfiinţarea statului dac centralizat, demonstrează că interpretarea istoriei într-o manieră festivă este antidemocratică.
Concluziile autorului sunt justificate de o demonstraţie realizată cu multă fineţe, care expune, caustic, nenumărate exemple de istoriografie aservită politicului.”
Cartea arata asa:
vlad-georgescu-pt-blog
PS A propos de Ferma animalelor, dar mai ales de gripa porcina!
PS2 Colegul rogozanu, bonom si, de regula, rational (dar nu neaparat rational atunci cind e vorba despre CRIMELE comunismului si despre ipocrizia stingii!), tine cu orice pret sa confirme ce am spus eu despre blogurile de stinga. Cititi-i, va rog, PS-ul! Ar putea sa fie publicat, lejer, si de Romania Mare. Bravo, Costi! Keep walking! Ti-am mai zis: ma tem, pentru tine, ca lectura cartii celor doi iti va fi cam dificila. Autorii nu s-au gindit si la o versiune cu poze!
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.