Vreeauu nuuuanţţeee! Cum a fost manevrată înregistrarea SRS-Chirieac. Episodul 2

noiembrie 11, 2009 0

Am privit ca un tolomac cu atenţia mărită televiziunile în seara asta. Doar ca să văd cum se vor raporta la subiectul care dimineaţă anima puţin internetul şi care văd că a fost preluat de cîteva ziare. Şi intuiţia de dimineaţă mi-a fost confirmată. Două mari maşinării de propagandă, puterea versus televiziuni, au tras de subiect care în ce sens a putut. Unii n-au dat deloc (Realitatea), alţii au bagatelizat puţin (Antena 3 prin Mircea Badea), alţii au inversat sensul cum îi place domnului Băsescu şi tot aşa. Însă am cîteva observaţii de făcut.
Dimineaţă eram entuziast că o parte a presei ar putea spune NU cuplului sinistru CHIRIEAC-SRS. Încă mai sper că le va fi tăiată antena măcar (dar aşa ziceam şi la alte scandaluri – aşa sînt eu, optimist). Tot dimineaţă spuneam că e clar pe canal portocaliu venită înregistrarea AUDIO. Dar, vorba prietenului Mihnea Măruţă, noi vreeeem nuanţeeee.
1. Ce a făcut Radu Moraru împreună cu Andreea Pora, Roncea şi Talpeş (!) se numeşte propagandă proBăsescu. Scurt. A fost chemat acel Macovei de la ANI şi mîngîiat cu mănuşi, nu cumva să fie rănit. El avea un omportament de complice cu cei doi. Spune că n-a făcut înregistrarea, spune că nu prea a făcut plîngere, iar Moraru îl întreabă cu voce suavă „aţi simţit că eraţi şantajat în momentul ăla, nu?”. Nu! Trebuia întrebat clar „de ce erai în genunchi în faţa ălora, de ce te întîlneşti tu şef ANI cu nişte tipi care scriu lucruri false in ziar, de ce nu-i dai în judecată după ce nu-ţi dau dreptul la replică, ce cauţi tu cu ei şi cîte şi mai cîte… În echilibru cu „ziariştii şantajişti” stătea totuşi un demnitar-cîrpă care părea perfect prins în lumea lor şi care zicea că-i pare rău că n-a luat banii de la cămătar (cămătar!!!!) şi care o fi înregistrat a doua oară, o fi jucat teatru, habar n-am, dar am atîta creier încît să ştiu din înregistrarea aia că era reglare de conturi între două părţi necinstite. Mă rog, decît să dai ştirea aşa…
1. bis Dacă tu, Moraru, te iei de Nistorescu cum că a călcat oameni cu jeepul, atunci nu faci decît să cobori presa şi mai jos decît a făcut-o el în ultima perioadă. Măcar şi pentru faptul că la alegerile trecute tăceai chitic în timp ce, în Evenimentul Zilei condus de Nistorescu, Băsescu avea, în urmă cu cinci ani, aproape singura tribună în toată media. Asta se cheamă să fii „angajat” şi să nu fii ziarist, domnul Naşu….
2. Traian Ungureanu face scandal la Ora de foc că nu s-a dat ştirea cu SRS-Chirieac. Ok, Ursu n-a avut replică, Stancu a spus că ea n-a auzit de ştire, ceea ce a sunat fals-fals-fals. Iar apoi se dă filmuleţul penibil cu TRU pe scenă în Oltenia (pus şi cu o seară înainte) ceea ce nu se face.
2. bis NU se face însă nici să te duci tu la o televiziune, accepţi un subiect la o emisiune (preşedintele spusese totuşi că am depăşit criza şi se pare că a devenit noua temă, era şi ăla un subiect) şi o sabotezi după aia. Ar fi putut fi ceva dacă la B1 nu s-ar fi discutat oricum subiectul (du-te acolo, pînă la urmă ai tribune de unde să reproşezi ce vrei). Şi mai ales: mai devreme au fost cu toţii în TVR împrenuă cu Băsescu, nu am văzut pe nimeni să saboteze acolo zîmbetul iubitor al lui Luca Dinulescu şi să întrebe de ce postul public a tăcut mîlc-mîlc-mîlc. Şi uite aşa face şi TRU propagandă – dacă nu l-aş fi privit atent, l-aş fi aplaudat. Evident că ăla e subiect, şi eu zic că ar fi meritat o discuţie, dar subiectul a ieşit pînă la urmă oricum, a avut canale, a fost dat de un site cu 130000 de vizitatori pe zi, realitatea.net, a fost dat de hotnews, realitatea fm încă de dimineaţă etc. Nu vreau să văd un europarlamentar mimînd isterii şi făcînd schema cu plecatul din studio. E fumat.
Concluzie: încep să mă întreb serios cum era mai bine. Să ai maşinărie de propagandă unică cu care măcar să te baţi pe bune dintr-o redută-două, cum era a lui Năstase, adică statul supra media. Sau să ai două maşinării, PDL-BĂSESCU-STAT, de o parte, tabăra antibăsescu şi televiziunile de ştiri, de cealaltă. E o întrebare? Este, pentru că între două maşinării ca ăstea sînt măcinate toate nuanţeeeleee şi toate observaţiile mici şi importante care ne fac homo sapiens sapiens. QED:)

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.