Vrei sănătate? Îți vinde Costache la ofertă

ianuarie 30, 2020 0

Vrei sănătate? Îți vinde Costache la ofertăViitor de aur avem. Bolile noastre se transformă în oportunități de afaceri. Nu mai aveam ce tăia și vinde la fier vechi. Acum ne sunt scoase la vânzare necazurile. O să duduie afacerile, o să crească PIB-ul. Iar 80% dintre români se vor întoarce la ”vindecarea” cu ceai de plante și ventuze.

Este de departe cel mai important subiect al zilei. Asta în timp ce toată lumea vă freacă la cap cu anticipate, două tururi etc. Guvernul liberal, prin ministrul Victor Costache, execută un plan bine stabilit de umflare a veniturilor spitalelor private din bani publici.

Printr-un proiect de ordononață de urgență se dorește mutarea unor fonduri uriașe publice spre industria privată a sănătății. Statul va deconta tratamente la privați, dar o mie de necunoscute apar aici: cu cât se vor umfla tarifele (după o perioadă de ”oferte” ca să ne țină calmi), cu cât se restrânge accesul acelui român ”mediu” statistic care nu-și permite mai multe cheltuieli decât ceva șpagă pe lângă contribuția normală la sănătate în spital public?

Dacă vor să privatizeze sănătatea, aceștia sunt pașii fără întoarcere. PSD tace ca un mutant politic ce e. Ei nu înțeleg subiectul pentru că au oameni care ciupesc la fel de privatizat din sistem. Tradițional, pesediștii ciupesc câte puțin din multe locuri. Sorina Pintea a privatizat practic imagistica, bună parte din analize și deja piața de sănătate a jubilat, au crescut acțiunile la bursă, s-au mărit investițiile. Acest business merge mână în mână cu devastarea serviciilor publice. Asta nu e concurență. Cum vă repetă diverși lobbyști rău intenționați sau pur și simplu spălați pe creier de lecțiile pieței libere. E rapt organizat. După ciupeala PSD, Costache a venit direct să mute vagoane de resurse dinspre public înspre privat. PSD privatiza câte un pic, Costache a zis să facă într-o lună cât alții  în 5 ani. Acțiunile MedLife (unde e angajat ministrul) la bursă au explodat.

A existat premeditare? Sigur că a existat. În momentul în care guvernul Orban a venit cu un buget devastat la sănătate, dar cu un buget umflat la Casa Națională de Sănătate, intențiile erau clare. Următorul pas a fost deschiderea porților rezidenților pentru practică la privați. Adică statul plătește și rezidentul muncește la privat – cine nu vrea mână de lucru moca?

ÎN spațiul public a existat reacție mai mult în rețele de socializare și publicații online. Realitatea a prezentat miercuri, pe 22 ianuarie, problema gravă și tendința de privatizare fără chestionare a oamenilor. Până la urmă, avem lgeri anul ăsta. USR o are deja în program: privatizăm tot. Să și-o treacă și PNL în program și să iasă în fața noastră ca să-i votăm. Vreți sau nu vreți program privat de sănătate cu atât de mulți bani publici decontați? Mai mult, cred că avem un bun moment pentru un referendum, ăn sfârșit unul pe bune, nu pe abureli de politicieni săraci cu duhul.

Există însă o falangă de presă așa-zis serioasă și de analism obișnuit să stea sub pulpaana puterii, fie iohanniste, fie pesediste, care neagă subiectul, care le spun oamenilor că-s proști, că nu e nicio privatizare și multe alte strategii de bagatelizare. Asta în condițiile în care până acum se dădeau mari apărători ai ”statului de drept” și ai democrației. Ce vrei mai nedemocratic decât să micșorezi șansele de supraviețuire unui cetățean cu o boală gravă?

Atacul privat dat de guvernul liberal iese clar și din limitele legii, așa cum au arătat o serie de articole din Libertatea. NU doar că s-a umplut conducerea ministerului de angajați ai Polisano (Medlife), Regina Maria sau Sanador, dar ministrul Costache a și semnat un nou contract după ce a devenit ministru. Cu alte cuvinte, cu o mână făcea ordonanțe, cu alta se pregătea să înmâneze bani angajatorului său. Și mai grav, aceste investigații arată că Victor Costache modifica documente guvernamentale astfel încât să se potrivească viitoarele deconturi cu dotările clinicii unde lucrează.

Cazul e de o mie de ori mai grav decât bătăliile pe justiție din ultimii ani. E cu atât mai grav cu cât toate partidele parlamentare au arătat și au și făcut pași înspre privatizare. E foarte grav și că avem acum un guvern care vrea să grăbească nepermis lucrurile, să le aducă la o  scară mare, care face privatizarea IREVERSIBILĂ. Vă îndemn să cumpătați atent și să încercăm cu toții să oprim astfel de calamități lobbystic-politice.

În loc de colncluzie. Afacerea Polisano din Sibiu a fost depistată cu o afacere oribilă – făceau milioane de euro din furtul, prin rețete false, de medicamente pentru oameni cu cancer. Da, bani din cancer. Patronul firmei s-a sinucis după ce au fost prinși. Firma a fost apoi achiziționată pe bucăți de MedLife, care iată, ne oferă varianta civilizată de ”bani din cancer”. Își trântesc un ministru într-un guvern care le dă legi favorabile. Așa se face legal. Politic, moral, nu mai are nimeni chef să dezbată, întrebarea fiind devastatoare: dacă faceți asta, câți români cu boli grave vor mai vedea spitalul înainte să moară?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.