VU. Se discuta prea putin despre el.

martie 10, 2008 0

Sint sanse mari sa avem o lege  a Votului Uninominal, desi, in proiectul care a trecut prim Parlament, sint citeva „bombe” cu explozia deocamdata amortizata. Plus ca de la Curtea Constitutionala inca nu avem un verdict in sensul acestei legi.
Din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai proaste variante de VU cu putinta. Fundamental – pentru ca, doar la modul exceptional, „alesii” vor fi desemnati uninominal.
VU – in formula actuala – e una dintre marile idei necesare pentru Romania adusa, prin repetate asalturi mediocre sau prin diverse compromisuri (ale caror efecte inca nu le-am vazut integral), la stadiul de caricatura ieftina. 
Pe de alta parte, cred ca pot sa inteleg de ce Traian Basescu a spus, vineri, ca „problema” acestui VU este aceea ca e „constitutional” (desi, chestiunea presedintilor de CJ asa cum e ea formulata in lege e discutabila, dpdv constitutional, asa cum, la fel de bizara din aceeasi perspectiva e si aceea a ingradirii dreptului de a vota): la o asemenea Constitutie plina de „gauri”, o lege stralucitoare pe eticheta, dar gaunoasa in interior, pica numai bine.
BONUS. Aplicat si impecabil, DOC. Aici! Pe aceeasi tema, si Moromete, aici, al carui blog il citesc cu multa placere si atentie.
P.S. A propos de Polonia – am vazut aseara filmul lui A Wajda – Katyn. Ravasitor! Multe scene de acolo ma urmaresc si astazi. Nu e un film care se „digera” prea usor, dar vi-l recomand cu caldura.  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.