Walter, mai „tare” ca Gigi şi Borcea

octombrie 5, 2009 0

În România, antrenorii de fotbal sunt ca nişte croitori pentru patronii cluburilor. Sunt puşi să facă performanţă cu materialul clientului, să coasă corect nasturii jocului sub presiunea şefului, dar sunt concediaţi înainte să tivească gulerul. Oricât de frumos ar fi tiparul, costumul nu ajunge (aproape) niciodată la proba finală. Pe la 45 de ani, mulţi dintre tehnicienii români sau veniţi să se afirme în Liga I au dat deja un ocol complet al ţării şi îl încep pe al doilea, fără speranţa că vor apuca să prindă rădăcini undeva.
walter
Alex Ferguson stă de 23 de ani la Manchester United. În primul sezon a terminat pe locul al doilea, apoi i-a dezamăgit crunt pe fani, clasându-se pe 11. A câştigat cel dintâi trofeu cu Manchester abia după patru ani! Ar fi avut răbdare Borcea să-l ţină? Probabil că nu. Dinamovistul s-a grăbit să-l dea afară pe Bonetti după numai trei luni, chiar dacă italianul a reuşit în acest răstimp cea mai spectaculoasă calificare europeană din istoria cluburilor româneşti. Şi Gigi ar fi pus ciobăneştii pe Ferguson, cum a făcut cu Bergodi, cel care i-a transformat pe copiii Stelei în jucători respectaţi în Europa. Alte cinci cluburi româneşti şi-au judecat sumar antrenorii şi i-au condamnat la demitere în primele nouă etape ale Ligii I.
Recordul vine însă din liga secundă. Florian Walter, cel care a cumpărat în această vară Universitatea Cluj, e mai tare şi ca Borcea, şi ca Gigi: tocmai a instalat al patrulea antrenor principal din acest sezon! Italianul Palilla a stat două etape şi a fost dat afară înainte să piardă vreun meci în campionat. I-a luat locul secundul Popescu, iar din etapa a patra a venit Cornel Ţălnar, înlocuit la rândul său, după etapa a opta, de Cristian Dulca. Nici Ferguson însuşi n-ar fi apucat să stea două meciuri la rând pe banca Universităţii!
Patronii cred că schimbarea antrenorilor este de folos, că produce un şoc pozitiv, şi pot avea dreptate. Uneori. Cel mai adesea însă, echipele lor arată ca nişte costume cusute pe bucăţi, de mai mulţi croitori, jumate frac, jumate jachetă sport.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.