Washington Post: Experții spun că valul Omicron e semnalul de alarmă necesar vaccinării globale

Washington Post: Experții spun că valul Omicron e semnalul de alarmă necesar vaccinării globale

ianuarie 26, 2022 0

Înalți oficiali ai administrației, experți în sănătate publică și lideri Democrați spun că valul omicron a ilustrat lacune în strategia globală a SUA împotriva coronavirusului, avertizând că țările cu venituri mici sunt deosebit de vulnerabile la virus și că riscul unei alte variante va rămâne ridicat atât timp cât miliarde dintre oameni sunt nevaccinați, relatează Washington Post.

„Misiunea este incompletă”, a spus congresmanul din Camera Reprezentanților, Raja Krishnamoorthi (D-Ill.), care conduce un grup de democrați care solicită fonduri suplimentare de 17 miliarde de dolari pentru împlinirea vaccinării globale și infrastructura pentru imunizarea oamenilor din lumea în curs de dezvoltare.

„Trebuie să facem această investiție în continuare și trebuie să o facem cât mai curând posibil.”

Unii parlamentari și oficiali declară, de asemenea, că rămân nemulțumiți de decizia președintelui Biden de a împărți autoritatea asupra strategiei globale de coronavirus între coordonatorul de răspuns la covid-19 de la Casa Albă, Jeff Zients, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, argumentând că structura complică deciziile și îi obligă pe cei doi să navigheze între crizele concurente.

Echipa lui Zients s-a concentrat recent pe focarul în creștere din SUA, iar echipa de securitate națională a lui Sullivan abordează amenințări precum potențiala invazie a Ucrainei de către Rusia.

„Cred că avem nevoie de cineva a cărui misiune 24/7 este să ajute la vaccinarea restului lumii”, a spus Krishnamoorthi. „Consecințele sunt enorme. Am aflat – dureros – cât de repede poate veni o variantă aici din străinătate și să ne copleșească complet sistemul.”

Aproximativ 10 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului au fost administrate în întreaga lume, dar acestea au fost concentrate în țările bogate, potrivit unei analize a Organizației Mondiale a Sănătății, publicate de The Washington Post.

Țările cu venituri mari au administrat de aproximativ 14 ori mai multe doze pe locuitor, comparativ cu țările cu venituri mici, a constatat OMS.

Aproximativ 84% din populația Uniunii Africane nu a primit încă o singură injecție, chiar dacă aproximativ 40% dintre americani au primit vaccinuri de rapel, potrivit instrumentului de urmărire a vaccinurilor  al The Washington Post.

Administrația Biden susține că structura sa de conducere funcționează și că strategia sa globală – concentrată pe donarea de doze de vaccin în străinătate – rămâne neschimbată, în ciuda capacității omicron de a ocoli protecția imunitară conferită de vaccinuri.

Statele Unite au donat acum aproximativ 390 de milioane de doze altor țări, mult mai mult decât orice altă națiune, Biden presând liderii globali să-și intensifice donațiile.

Experții în sănătate publică și politici internaționale spun că strategia Casei Albe continuă să fie insuficientă, avertizând că daunele colaterale cauzate de covid-19 rămân ridicate, pe măsură ce țările trec din cauza perturbărilor sistemelor de sănătate, a serviciilor sociale și a riscului reapariția altor boli infecțioase, cum ar fi rujeola.

Între timp, un angajament cheie al lui Biden – de a reduce răspândirea virusului la nivel mondial – este departe de a fi îndeplinit.

„Imaginea de ansamblu, desigur, este că nu am reușit să limităm transmisia”, a spus Amanda Glassman, vicepreședinte executiv al Centrului pentru Dezvoltare Globală, un think tank nonprofit axat pe dezvoltarea internațională.

„Cazurile cresc peste tot. Și, prin urmare, diversitatea virală crește. Este un moment foarte bun pentru a revizui strategia și pentru a planifica o perioadă extinsă de câțiva ani în care vom fi mai expuși riscului pentru apariția de noi variante.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.