Zeul CTP, analist SF

aprilie 20, 2007 0

In momente importante din istoria noastra recenta, “laser-ul” analitic al lui Cristian Tudor Popescu se viruseaza. Ca prin minune.

Daca ar fi un comentator oarecare, nu ar fi cine stie ce problema. Insa CTP este perceput ca fiind cel mai influent lider de opinie; excelent purtator de discurs public, el e un fel de “crucisator” care isi calculeaza bine miscarile si loviturile.

Ieri, seful de la “Gindul” s-a comportat asa cum o face de obicei in situatii exceptionale. In luarile sale de pozitie de la TV a dat drumul unui tir redubabil de enormitati. A pus semnul egal – in ciuda bunului simt –intre Traian Basescu si Nicolae Ceausescu, pentru ca si unul si altul  au avertizat ca, fara ei ca presedinti, “urmeaza distrugerea Romaniei”. A mai echivalat mineriada cu ce s-a intimplat ieri seara in Piata Universitatii si a vorbit dispretuitor despre “masa de oameni de vii” strinsa ieri acolo pe care seful statului trebuie sa o cuminteasca. Patetic, a deplins “caderea in timp” pe care au provocat-o momentele exceptionale de ieri. A spus despre seful statului ca stie sa vorbeasca in fata oamenilor ca un profesionist si i-a scos ochii cu asta, ca si cum Traian Basescu ar fi, din aceasta cauza, purtatorul unui pacat de neiertat.

Dati-mi voie sa va mai amintesc cite ceva, in legatura cu acelasi personaj care manipuleaza foarte eficient in momente esentiale. In 2004, in campanie electorala – cind miza era imensa – se plingea ca participantii la competitie fac prea multa galagie; cerea, nevinovat, impaciuitor, ca si Ion Iliescu, liniste. Inainte, in mandatul de premier al lui Adrian Nastase, facea un reportaj cuminte de la sedinta guvernului, juca mult tenis si scria mult mai rar. Asta insa nu il impiedica acum sa spuna ca s-a luat zdravan la trinta la acea vreme cu lacomul fost premier. Coborind mai jos in timp, e usor de vazut care era pozitia sa fata de ce s-a intimplat la Mineriadele de la inceputul anilor 90; e suficient numai sa consultati arhivele ziarelor de la biblioteca. Sigur o sa va sara in ochi pasaje de genul acesta: Doina Cornea a devenit disidenta din exaltare.

Un sfat (de care, desigur, puteti sa tineti sau sa nu tineti cont): inchideti televizorul din cind in cind. E mai sanatos asa!

PS. Voi dezvolta tema acestei postari intr-un comentariu pe care il voi publica in editia de print a “Cotidianului” miine si care apare online, pe site-ul ziarului, in aceasta seara, dupa ora 21,30.

PS2. Circula zvonul ca jurnalistul Cristian Tudor Popescu ar putea fi contracandidatul lui Traian Basescu la presedintia Romaniei. Au mai circulat si cu alte ocazii asemenea zvonuri. Chiar daca e pe bune, eu nu cred ca va accepta asa ceva, dar, daca, prin absurd, ar accepta, poate ca ar fi bine pentru mass-media din Romania.   

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.