Ziua în care Cîțu și Orban au redevenit prieteni

Ziua în care Cîțu și Orban au redevenit prieteni

iunie 29, 2021 0

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Dar și prima zi de când a început bătălia internă în PNL pentru președinția partidului în care Florin Cîțu și Ludovic Orban și-au dat mâna puternic, în același scop: menținerea la putere a Guvernului format în jurul PNL.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, consideră că moţiunea de cenzură nu va lua niciun vot în plus peste voturile pe care le au PSD şi AUR, precizând că parlamentarii PNL nu vor vota la moţiune. Orban a precizat că în cazul în care un parlamentar PNL va face acest lucru, el va fi exclus din partid, transmite News.ro.

Orban a fost întrebat marţi, despre “Nu va lua niciun vot în plus peste voturile pe care le au PSD şi AUR”, a spus liderul liberal când a fost întrebat despre votul la moţiunea de cenzură.
Întrebat dacă era acelaşi rezultat şi dacă parlamentarii coaliţiei ar fi votat, Orban a răspuns:
“Cel mai probabil da. Numai că suntem patru grupuri parlamentare pentru prima oară confruntaţi cu o moţiune, noi trebuie să asigurăm coeziunea actului de guvernare, să dezvoltăm o încredere reciprocă şi asta a fost decizia noastră ca să nu existe niciun fel de…Era suficient să apară un singur vot în plus şi începea deja o cântare că cine e parlamentarul care a votat moţiunea de cenzură şi am hotărât clar: suntem prezenţi, nu votăm”.
Liderul PNL a mai afirmat că nu ştie dacă au existat negocieri între liderii PSD şi parlamentarii din coaliţie.
De asemenea, întrebat dacă cineva din PSD a încercat să discute cu el despre votul la moţiune, Orban a răspuns:
“Nu, PSD a dat numai declaraţii publice insinuând că eu aş putea să determin parlamentari PNL să voteze în favoarea moţiunii. Este o calomnie, o jignire fără margini la adresa mea ca cineva să îmi spună că eu aş putea vreodată nu să votez ci să îi cer unui parlamentar PNL să voteze o moţiune de cenzură a PSD-ului. Probabil au vrut să bage băţul prin gard în interiorul PNL rostind insinuări şi calomnii despre mine. Niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură”.
De asemenea, Orban a mai transmis că daca un parlamentar PNL nu va respecta decizia partidului privind votul la moţiune, va fi exclus din partid.
“Nu mai este membru al PNL. În conformitate cu statutul, nerespectarea hotărârilor organismelor statutare ale PNL, mai ales într-o situaţie de genul ăsta, duce automat la pierderea calităţii de membru. E temei de excludere din partid”, a precizat Orban.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură a PSD intitulată ”România EȘUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîțu”. Este prima moțiune de cenzură împotriva Cabinetului condus de Florin Cîțu, învestit în decembrie 2020.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, iar Executivul să fie demis este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătate plus unu din numărul de mandate. Șansele ca moțiunea să treacă sunt mici, pentru că opoziția reprezentată de PSD și AUR are, împreună cu parlamentarii neafiliați pe care se bazează Marcel Ciolacu, doar 205 voturi (PSD – 157 de mandate AUR – 46 mandate).

Relațiile dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban s-au deteriorat puternic în ultima vreme, pe fondul bătăliei interne pentru șefia PNL.

Moțiunea de cenzură i-a făcut însă pe cei doi să îngroape măcar pentru o zi securea războiului.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.