Alo, provincia. Prea puţin despre presa locală. Similitudini cu prostia globală

noiembrie 16, 2009 0

Mi se pare îngrijorător efectul de „descentralizare” la nivel mediatic. Ziarele şi televiziunile sînt împărţite în două, eventual trei (acolo unde e vreun penelist mai destoinic) şi-i trag la gioale adversarului fără menajamente. Aştept de la dumneavostră impresii „de provincie”, dacă mai aveţi răbdare şi de luptele de acolo. Alternanţa agresivitate şi apatie atinge acolo cote maxime, din cîte am observat.

  • Am luat pe sărite ziare din ţară astăzi şi m-am speriat. Dacă e portocaliu sau roşu, atunci trebuie să nu existe dubiu! Interesant e că ziare mari de provincie (Gazeta de sud, de exemplu) preferă să ia publicitatea electorala eventual şi gata: mult „social”, viol, jaf şi politică într-un colţ. Mă rog, nu pretind că am monitorizat tot. Dar răsfoiesc constant „localele”.
  • nu se stă la discuţii. Dacă e Monitorul de Vrancea, Geoană e sigur preşedinte. Dacă e Telegraful de Constanţa, Băsescu e sigur un „abject”. Dacă e vreo televiziune din nordul Moldovei, Geoană e taxat cam cum e Băsescu la Antena 3. Şi-o fură şi cînd face şi cînd nu face. Dintr-o prostioară gen „păsărică împuţită” avem un întreg material.
    st
  • Cel mai des întîlnite sînt ziarele de partid. N-aş avea nimic împotriva lor, dar totul e orientat împotriva duşmanului. Linşajul e preferat. Linşajul vinde?
  • Nu pot să nu observ că linşajul local seamănă mult cu prostia globală aşa cum e ea fotografiată de un search pe google sau pe youtube. Atunci cînd cauţi un candidat, ai imediat, în primele 20 de rezultate, toate zoaiele şi băşcăliile vehiculate în legătură cu el… „Marele sat global”, bună expresie!
  • Oamenii nu par deranjaţi de asta. Nu am auzit prea des protest împotriva presei la nivel local, manipularea face parte din viaţa de zi cu zi… Şi uite aşa, anumite regiuni se colorează pentru mulţi ani într-o nuanţă şi aşa rămîn.

Ziarul lui Oprişan:
monitorul
Din ţara lui Mazăre:
telegrafbase
Un ziar tulcean în care domnul pedelist spune ceva original:
obiectivtulcea
Încă ceva: Metroul
Este extrem de grav felul în care e prezentată situaţia de la Metrorex. Am văzut ştirea la toate televiziunile şi nicăieri nu este discutat aspectul politic, lipirea şefilor de sindicat de PSD, afacerile lor. Dar poate cer prea mult.Totuşi: poţi măcar întreba cum ai tupeul să ceri mărire de salariu atunci cînd ai venit mediu de angjat de peste 2600 de lei. Nu, nici asta n-am auzit.
Şi un rîs sincer
Am rîs sincer la o „manipulare” simpatică a celor de la HappyFish. Campania asta a secretat multe tîmpenii internautice militante. Dar prelucrarea asta după imnul comandantului Che face toţi banii. Excelentă! E genul de glumă care şterge orice prejudecată politică.

P.S. La Realitatea TV Boureanu se ceartă de zor cu toţi. În pauza de pubilcitate apare doamna Boureanu, Valentina Pelinel, într-o reclamă la parfumul G… Atac de pe toate fronturile:).

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.