Am căutat viață unde nu trebuia. ”Hycean”, noul Pământ. Are oceane mari și zone locuibile mai mari decât pe Terra

Am căutat viață unde nu trebuia. ”Hycean”, noul Pământ. Are oceane mari și zone locuibile mai mari decât pe Terra

august 26, 2021 0

Experții au căutat viață în locurile greșite, potrivit noilor cercetări.

De ani de zile, oamenii de știință au căutat planete cu o dimensiune, o temperatură și o atmosferă similare cu Pământul. Deoarece planeta noastră este singura pe care o știm, care are viață, a avut sens ca cercetătorii să caute mai multe lumi ca a noastră.

Dar universul este plin de diferite tipuri de planete, iar lumile asemănătoare Pământului sunt destul de greu de găsit.

Deci, astronomii de la Universitatea din Cambridge cred că există posibilități mai promițătoare atunci când vine vorba de găsirea vieții în locuri care nu seamănă Terrei, relatează BBC.

Planete fierbinți, acoperite de oceane și cu atmosfere bogate în hidrogen, acestea sunt principalele caracteristici ale noilor tărâmuri ”Hycean” – un nou tip de exoplanetă foarte diferită de a noastră care a fost identificată de o echipă britanică de astronomi. O constatare care ar putea accelera foarte mult căutarea vieții în afara sistemului nostru solar, relatează Space.com.

Numele său se datorează unirii conceptelor în engleză de hidrogen (hidrogen) și ocean (ocean). Potrivit studiului realizat de astronomii de la Universitatea din Cambridge, „hycean”-ii sunt mult mai numeroși decât planetele asemănătoare Pământului și specialiștii au încredere să găsească în ei semne ale vieții, ”în doi sau trei ani”.

„Aceste planete deschid o cale complet nouă în căutarea vieții noastre în altă parte”, spune șeful cercetării, Nikku Madhusudhan, de la Cambridge Institute of Astronomy.

Mai multe zone locuibile decât pe Pământ

Potrivit studiului, mulți dintre acești candidați sunt mai mari și mai fierbinți decât Pământul și conțin oceane mari care ar putea susține viața microbiană similară cu cea a unora dintre cele mai extreme medii acvatice de pe Pământ.

În plus, zona lor locuibilă este mult mai mare decât cea a planetelor asemănătoare Pământului, ceea ce înseamnă că este mai probabil să găzduiască o formă de viață.

Privind dincolo de „super-pământuri”

De când prima planetă din afara sistemului solar a fost descoperită, acum mai bine de 30 de ani, astronomii au identificat mii de exo-planete cunoscute sub numele de „super-pământuri” sau „mini-neptuni”, planete stâncoase sau giganți de gheață cu atmosfere bogate în hidrogen sau ceva între ele.

Majoritatea mini-Neptunilor sunt de 1,6 ori mai mari decât Pământul: sunt mai mici decât Neptun, dar prea mari pentru a avea un interior stâncos ca cel al Pământului.

Și, deși astronomii cred că aceste planete nu pot susține viața, un studiu recent al mini-Neptunului K2-18b de către echipa lui Madhusudhan a constatat că, în anumite condiții, aceste lumi ar putea susține o formă de viață.

Temperatură de 200 de grade Celsius

Cercetarea a permis astronomilor să identifice un nou tip de planetă, noii „hyceani”, cu oceane vaste și atmosfere bogate în hidrogen.

Aceste planete pot fi de până la 2,6 ori mai mari decât Pământul și temperatura lor atmosferică atinge 200 de grade Celsius, dar condițiile oceanului lor ar putea fi similare cu cele care susțin viața microbiană în oceanele Pământului.

Deși planetele de această dimensiune domină populația cunoscută de exoplanete, până acum nu au fost studiate la fel de detaliat ca ”super-pământurile.”

De fapt, aceste lumi sunt probabil destul de comune, ceea ce înseamnă că cele mai promițătoare locuri de căutare a vieții în altă parte a galaxiei au fost ascunse la vedere.

În căutarea „biosemnalelor”

Echipa de la Cambridge a identificat un eșantion considerabil de posibile lumi ”hycean”, candidați care vor fi studiați în detaliu cu telescoape de generația următoare, cum ar fi Telescopul spațial James Webb (JWST), care este programat să fie lansat mai târziu în acest an.

Toate orbitează în jurul stelelor pitice roșii, care sunt la între 35 și 150 de ani lumină distanță, adică foarte aproape, potrivit standardelor astronomice.

Observațiile preconizate de JWST ale celui mai promițător candidat, K2-18b, ar putea duce la detectarea uneia sau mai multor molecule de biosemnal – elemente chimice compatibile cu viața -, avansează autorii.

„Detectarea unui biosemnal ne-ar transforma înțelegerea vieții în univers. Trebuie să fim deschiși cu privire la locul în care sperăm să găsim viața și ce formă ar putea lua viața, deoarece natura continuă să ne surprindă în moduri care sunt adesea de neimaginat”, spune Madhusudhan .

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.