…am RO pe masina… + Ruxandra Hurezean (pentru ca merita)

septembrie 7, 2009 0

…si fii-mea are! De ce? Pentru ca nu ne e rusine, ba dimpotriva! Poate sa-ti fie rusine de ceea ce ai devenit, nu de ceea ce esti. Or, asta suntem – romani – nascuti, americani – facuti. Nu e nimic complicat in asta. Ganditi-va, bunaoara, la Aristotel – nascut in Stagira, nici cal, nic magar, n-a avut niciodata cetatenia ateniana, a fost permanent „in mesotes” (in mijloc, intre) – poate de aici si obsesia lui cu ‘mesotes’ atat in Etica, cat sin Politica. [Ma grabesc sa adaug, ideea nu-mi apartine. Am preluat-o, insa, cu acordul autoarei.]
De ce simt nevoia sa va comunic asta? Din doua motive: unul – editorialul lui Mircea Mihaies din EvZ, unde face o referire piezisa la subiect. Doi – subiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, reactivat dupa ce vreo 500 de idealisti s-au adunat intr-o sala de sport  de la Odorheiul Secuiesc si-au facut felurite declaratii incendiare, au adoptat un imn, un steag si mai stiu eu ce. Comentatorii pe care i-am citit erau nervosi ca statul nu face nimic. Ca autoritatea se lasa calcata in picioare. Funar a propus un referendum (simpatic, ca intotdeauna:) – tot mai zvacneste! [Pentru cei care nu-l cunosc, omul se distreaza de minune facand pe nebunul pe bani frumosi!]
Usurel, haideti sa tragem aer in piept! Tocmai pentru ca 500 de excitati proclama ca Elvis traieste, Tinutul Secuiesc e autonom, sau Alienii le-au insamantat nevestele, si statul NU reactioneaza, demonstreaza ca statul E suficient de puternic in ceea ce-i priveste pe Elvis, Tinutul Secuiesc si alienii. Ce-ar mai fi de spus? Poate ca reticenta mass media de a umfla subiectul semnalizeaza frica: daca oricare dintre potentialii prezidentiabili poate exploata eficient cartea nationalismului, apoi Basescu e acela – ceea ce demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, cata inconstienta exista in Declaratia de la Ordoheiu Secuiesc.
Vorba lui Sorescu: Creatorul i-a mangaiat cu blandete pe crestet si le-a spus ca nu le mai ramane altceva de facut decat sa se faca critici si sa-i conteste opera:) (Serios, acum, eu ii inteleg: ungur de-as fi, as fi frustrat. Politicos frustrat, dar frustrat.)
PS Fara nici o legatura cu subiectul de mai sus, trebuie sa remarc performanta Ruxandrei Hurezean (clujeanca, de-altminteri, dar – nadajduiesc – nu ma veti acuza de subiectivism). I-am citit reportajele din Cotidianul cu mare tihna. Iar cu asta am spus tot.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.