Ambasadorului României în Franța despre ”Jojo”, cerșetorul român devenit erou: ”Adesea vorbim de oameni mari…”

Ambasadorului României în Franța despre ”Jojo”, cerșetorul român devenit erou: ”Adesea vorbim de oameni mari…”

martie 20, 2021 0

”Deseori vorbim / scriem despre « oamenii mari », care fac « lucruri mari ». Azi dimineața însă, în revista presei a lui Claude Askolovitch pe France Inter, mi-a atras atenția un articol din Nice-Matin despre un compatriot.

Jojo e român, stă la Nisa și până de curând locuia pe străzi, era ceea ce se numește în franceză un Sans Domicile Fixe (SDF). În toamna anului trecut, o furtună puternică lovește Coasta de Azur, furtuna Alex. Mai mulți oameni își pierd viața, sate și orașe sunt inundate, sute de mii de case rămân fară electricitate.

Se naște un elan de solidaritate, la care participă și Jojo. Din minusculele lui economii donează 150 de euro pentru sinistrați.

Gestul e remarcat de cineva, ajunge în presa locală, primarul îl apreciază și îi oferă lui Jojo de lucru ; agent de curățenie al orașului. Un final frumos…dar povestea continuă : ieri după amiaza, Jojo vede că un hoț tocmai furase telefonul unei doamne, care era atentă la un bebeluș de câteva luni.

Nu ezită, fuge după hoț, îl prinde, și după o scurta încăierare, recuperează telefonul. Îl restituie doamnei și pleacă.

Dar cineva îl recunoaște pe Jojo și azi avem din nou un articol în ziarul local. Iar revista presei se încheie optimist (cum nu se prea întâmplă des in aceasta perioada) : « Jojo, un erou discret, un super-erou, un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți ».”

Sursa: Luca Niculescu (ambasadorul României în Franța)/Facebook

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.