Apararea ataca Romania

iunie 8, 2007 0

Au cam incercat sa ne pacaleasca ultimii doi ministrii liberali ai Apararii: ne-au lasat sa credem ca sint niste naivi, niste nepriceputi, niste „trazniti” in functie. Ma refer, desigur, la Theodor Atanasiu si la Teodor Melescanu. In cazul primului, opinia majoritara vizavi de optiunea sa – afirmata in mai multe rinduri – de retragere a trupelor romanesti din Irak (taman cind Romania incepuse sa devina mai predictibila ca niciodata pe plan extern, deci, mai de incredere) a fost aceea ca, printr-o asemenea mutare, PNL vrea sa puncteze pe plan intern. E cel putin partial falsa aceasta tema, in conditiile in care „implicarea militara” a Romaniei pe teatrele de operatiuni (cum spune un analist militar, singurul „analist” militar) nu a fost si nu e o urgentza pentru opinia publica autohtona. Dupa Atanasiu, Melescanu pluseaza la bursa nazbitiilor, lasind cu gura cascata opinia publica occidentala, prin propunerea sa, facuta si reiterata zilele trecute, de a calma „Marele Vecin” de la Rasarit invitind Rusia la manevre militare comune cu Romania (si Bulgaria, e drept).  La cit de repede se succed propunerile lui T Melescanu, sa nu ne miram in zilele urmatoare, actualul Ministru al Apararii ii va invita pe rusi sa isi instaleze baze militare in Romania.
Spuneam ca cei doi ministrii liberali ai Apararii au cam incercat sa ne pacaleasca. Atanasiu a vrut sa credem ca e doar obtuz; Melescanu, ca e in primul rind blajin. Devine tot mai clar ca nu e deloc asa. Devine tot mai limpede ca si unul si altul stiu foarte bine ce fac, la fel cum, din declaratiile pe care le dau, Calin Popescu-Tariceanu si Dinu Patriciu, e clar ca stiu perfect ce spun atunci cind deschid gura despre Rusia.
Pe aceasta tema – tema ruseasca-, lucrurile incep sa capete conturul gri spre negru de care ne-am temut, de atitea ori pe buna dreptate, si, deopotriva, sa devina grave. Iesirea din traditionala „amorteala” diplomatica a unor oficiali de rang inalt occidentalii (SUA, mai ales, dar si Marea Britanie si Olanda) nu e, privit prin aceasta lentila situatia, deloc intimplatoare. In mod normal, Adrian Cioroianu va merge in SUA peste citeva zile, intr-o vizita la nivel inalt. Inainte de a pastra bine amprentele de la intilnirea cu C. Rice pentru a le arata presei romanesti la intoarcere, va avea multe explicatii de dat. Vizita cu pricina merita maxima atentie, in contextul in care, da, da, da Apararea ataca Romania. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.