„Azi, în Ziua Domnului, o să-mi pun capăt zilelor”. Întorsătură neașteptată în cazul femeii care a cerut dreptul la eutanasie

„Azi, în Ziua Domnului, o să-mi pun capăt zilelor”. Întorsătură neașteptată în cazul femeii care a cerut dreptul la eutanasie

noiembrie 1, 2021 0

Un judecător din Medellín a ordonat Institutului columbian de durere (Incodol) să o eutanaseze pe Martha Sepúlveda, procedură care fusese anulată – după ce fusese autorizată inițial – la câteva zile după un reportaj televizat despre acest caz care a făcut înconjurul lumii, relatează CNN.

Sepúlveda suferă de scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală gravă, incurabilă și degenerativă, pentru care a primit deja tratamentele medicale și îngrijiri paliative disponibile.

Martha Sepúlveda, în vârstă de 51 de ani, a apărut într-un reportaj de televiziune la începutul lunii octombrie, anunțând că a fost autorizată să se eutanasieze, pentru a evita suferința de scleroză laterală amiotrofică (ALS), un eveniment fără precedent în Columbia. Sepúlveda urma să moară de bunăvoie pe 10 octombrie, la ora locală 7 a.m.

”Azi, duminică, Ziua Domnului, mă voi eutanasia”, a titrat presa lumii latino-americane, citând-o pe femeia devenită celebră pentru dorința ei de a-și pune capăt zilelor, într-o zi sfântă, ea declarându-se ferm drept o catolică foarte credincioasă.

Dar cu 36 de ore înainte de moartea sa, Incodol, cu sediul în Medellín, a informat-o pe Sepúlveda că procedura nu va avea loc.

Incodol a declarat  că a revizuit situația și a stabilit că nu îndeplinește „criteriile de reziliere așa cum au fost luate în considerare în primul comitet”, deoarece Sepúlveda „are o probabilitate mare de speranță de viață mai mare de 6 luni” și de aceea a anulat procedura.

Apărarea și familia lui Sepúlveda spun că i-a fost încălcat dreptul la o moarte demnă, că nu au cerut o a doua comisie. Între timp în țară este o controversă majoră cu privire la anularea eutanasiei, întrucât mulți cred că au negat posibilitatea de a evita suferința femeii. Alții, într-o țară profund catolică, spun că singurul care ia viața trebuie să fie Dumnezeu.

Potrivit celor spuse de Federico Redondo Sepúlveda, fiul Marthei Sepúlveda, pentru CNN, mama sa a revenit la starea ei anterioară de „nesperanță, tristețe, anxietate cu privire la viitorul ei, pentru că i-au luat securitatea pe care i-au oferit-o (prin eutanasie) să aibă un sfârșit demn de viață”.

După reportajul Noticias Caracol, povestea Marthei a devenit virală și câteva zile mai târziu, când diverse mass-media au relatat istoria deciziei, anunțul Incodol a venit de la a doua comisie pe care nici Sepúlveda, nici familia ei nu o solicitaseră.

Sepúlveda suferă din 2018 de scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală incurabilă care, conform familiei sale, i-a transformat viața în chin.

Din acest motiv, pacienta în vârstă de 51 de ani a mers la o înaltă instanță pentru a încuviința eutanasierea.

Procedura a fost dezincriminată în Columbia în 1997, dar nu a devenit lege decât în ​​2015. De atunci, au fost efectuate 157 de eutanasieri.

Conform ghidurilor Ministerului Sănătății, pacientul trebuie să aibă o boală terminală; consideră că viața nu mai este demnă ca urmare a bolii și își exprimă consimțământul într-o manieră „clară, informată, completă și precisă”.

În plus, ajutorul pentru moarte trebuie să fie acordat de „un profesionist medical” cu autorizarea unui „comitet științific-interdisciplinar”.

Cu toate acestea, Columbia are și o prevedere numită ”libertate de conștiință”, care permite medicilor să nu efectueze procedura dacă aceasta contravine convingerilor lor personale.

Dar în iulie anul trecut, Curtea Constituțională a țării din America de Sud a extins dreptul la o moarte demnă celor care au „suferințe fizice sau psihice intense” din cauza boli incurabile.

Iar cel al Marthei Sepúlveda devenise primul caz în care eutanasia este autorizată la o pacientă care nu are o boală terminală.

Judecătorul a dispus ca data și ora pentru eutanasie să fie stabilite în termen de 48 de ore.

Acum, toată lumea așteaptă ziua în care Martha Sepuldeva își va anunța din nou decesul voluntar, probabil tot într-o zi de duminică, cu același mesaj ca înainte de 10 octombrie: ”Ziua Domnului, în care mă voi eutanasia”…

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.